Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε σήμερα ότι δεν πρόκειται να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ για να πολεμήσουν τους εξτρεμιστές σουνίτες του Ισλαμικού Μετώπου στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), υπογραμμίζοντας ότι θα εξετάσει τις διάφορες επιλογές που έχει στη διάθεσή του «τις επόμενες ημέρες».

«Δεν θα στείλουμε αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ όμως ζήτησα από την ομάδα των συμβούλων μου σε θέματα εθνικής ασφάλειας να ετοιμάσουν την γκάμα των επιλογών που διαθέτουμε για να στηρίξουμε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος τονίζοντας ότι «χωρίς πολιτική προσπάθεια, κάθε στρατιωτική ενέργεια θα καταλήξει σε αποτυχία».

Σημείωσε μάλιστα ότι χρειάζεται να αναλάβει δράση η κυβέρνηση του Ιράκ γιατί η Ουάσινγκτον «δεν θα είναι σε θέση να το κάνει αυτό αντί για εκείνην».

Για το γεγονός ότι θα χρειαστούν «αρκετές ημέρες» για να λάβει τις αποφάσεις του, ο Ομπάμα είπε ότι θέλει να είναι βέβαιος ότι θα έχει εξεταστεί ενδελεχώς η κατάσταση ώστε οι ενέργειες που θα γίνουν να είναι «στοχευμένες και ακριβείς».

Αναφερόμενος στο ΙΚΙΛ, ο Ομπάμα το χαρακτήρισε «περιφερειακό πρόβλημα» το οποίο «θα είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα».

Όπως είπε, «αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να συνδυάσουμε επιλεκτικά δράσεις του στρατού μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα καταδιώξουμε τρομοκράτες που μπορεί να βλάψουν το προσωπικό μας στο εξωτερικό ή, τελικά, να πλήξουν την πατρίδα».

Παρά την επέλαση των ανδρών του ΙΚΙΛ στο βορειοδυτικό Ιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρά προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με ιρακινό πετρέλαιο και σημείωσε ότι εάν υπάρξει τέτοιο ζήτημα, τότε οι άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες του Κόλπου θα πρέπει βοηθήσουν ώστε να καλυφθεί το κενό.