Εθελοντές καταφθάνουν για να συμβάλλουν στις επιχειρήσεις με στόχο να ηττηθούν οι ισλαμιστές αντάρτες οι οποίοι έχουν σαρώσει σουνιτικές μουσουλμανικές περιοχές και κινούνται πλέον εναντίον της Βαγδάτης, δήλωσε το Σάββατο ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι, μιλώντας σε αξιωματικούς του στρατού στην πόλη Σαμάρα.

«Η Σαμάρα δεν θα είναι η έσχατη γραμμή άμυνας, αλλά ένα σημείο ανασύνταξης και ένα εφαλτήριο», ανέφερε ο Μάλικι στους αξιωματικούς του στην πόλη, η οποία βρίσκεται περίπου 100 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας του Ιράκ, στον δρόμο προς τη Μοσούλη, την οποία έχουν καταλάβει οι αντάρτες.

«Εντός των επομένων ωρών, όλοι οι εθελοντές θα καταφθάσουν για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις ασφαλείας στον πόλεμο τον οποίο διεξάγουν εναντίον των συμμοριών του ΙΚΙΛ. Αυτή είναι η αρχή του τέλους για αυτούς», πρόσθεσε αναφερόμενος στην ακραία ισλαμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε ο Μάλικι.

Εξάλλου νωρίτερα σήμερα ένας ιρακινός σιίτης πνευματικός ηγέτης κάλεσε το λαό της χώρας να πάρει τα όπλα για να υπερασπιστεί το Ιράκ από τους σουνίτες μουσουλμάνους αντάρτες που προελαύνουν προς νότον.

Ο Μάλικι είπε ότι η κυβέρνηση του έδωσε απεριόριστες εξουσίες για να συντρίψει τους μαχητές του ΙΚΙΛ, ενώ ένας εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού δήλωσε ότι οι δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν «ανακτήσει την πρωτοβουλία» των κινήσεων σε διάφορα μέτωπα επί του πεδίου.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Σαμάρα, που άρχισε χθες, ο Μάλικι επισκέφθηκε ένα σιιτικό ιερό τόπο στον οποίο είχε σημειωθεί μια αιματηρή βομβιστική επίθεση από σουνίτες εξτρεμιστές το 2006 – μια επίθεση που είχε αποτελέσει την αφορμή να γενικευθεί μια διαδογματική εμφύλια σύρραξη με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Ο Μάλικι κάλεσε τους Ιρακινούς όλων των θρησκειών και των δογμάτων να ενωθούν εναντίον των ανταρτών. «Ανήκουμε όλοι σε μια χώρα και σε μια θρησκεία», δήλωσε ο σιίτης πολιτικός. «Μην ακούτε αυτούς που μιλούν για σιίτες και σουνίτες. Από τη Σαμάρα, θα αρχίσουμε τη μάχη για να κατατροπώσουμε την τρομοκρατία».

«Δώδεκα απανθρακωμένες σοροί» αστυνομικών

Την ίδια ώρα, τις απανθρακωμένες σορούς δώδεκα αστυνομικών ανακάλυψαν σε μια πόλη που ανακατέλαβαν από τους αντάρτες οι δυνάμεις του στρατού στο βόρειο Ιράκ, όπως δήλωσε σήμερα ένας αξιωματικός της αστυνομίας.

Οι σοροί αυτοί ανακαλύφθηκαν στην πόλη αλ Ισάκι, την οποία ανακατέλαβε σήμερα ο στρατός με την υποστήριξη ένοπλων μελών φυλών. Η πόλη Ισάκι βρίσκεται στην επαρχία Σαλαχεντίν, μεγάλες πόλεις της οποίας, συμπεριλαμβανομένων της Τικρίτ και της Μπάιτζι, έχουν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών.

Ανθρωπιστική βοήθεια 3 εκατ. λιρών στο Ιράκ από τη Βρετανία

Στο μεταξύ στο Λονδίνο, το βρετανικό υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι χορηγεί έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια 3 εκατ. λιρών (3,7 εκατ. ευρώ) στο Ιράκ για να προσφερθεί βοήθεια στους αμάχους οι οποίοι εκτοπίστηκαν εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η εκταμίευση και η παραχώρηση της βοήθειας αυτής θα ακολουθήσει την αποστολή, την Τετάρτη, μιας ομάδας βρετανών ειδικών για ανθρωπιστικά ζητήματα στο Ιράκ για να «εκτιμηθεί η κατάσταση επί του πεδίου», σύμφωνα με το υπουργείο.

Αυτή η «αρχική βοήθεια» θα χορηγηθεί μέσω της διάθεσης 2 εκατ. λιρών σε ΜΚΟ οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή ώστε αυτές να φροντίσουν να διατεθούν στους εκτοπισμένους πολίτες «πόσιμο νερό, συστήματα υγιεινής και απολύμανσης, απαραίτητα φάρμακα, κιτ υγιεινής για τις γυναίκες και βασικά είδη και σκεύη νοικοκυριού», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Θα προσφερθεί επίσης «προστασία για τα κορίτσια και τις γυναίκες, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, μέσω της ανάπτυξης στους καταυλισμούς των προσφύγων και των εκτοπισμένων ομάδων του ΟΗΕ οι οποίες ειδικεύονται στην ασφάλεια και την προστασία», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αυτό θα εξασφαλιστεί με την προσφορά 1 εκατ. λιρών στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στο διπλωματικό πεδίο ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ ανέφερε εξάλλου στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι συνομίλησε σήμερα με τον ομόλογό του της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για να συγκλίνουν στις «προσεγγίσεις τους όσον αφορά την αστάθεια στο Ιράκ και τη σύνδεσή της με τη συριακή σύρραξη».

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο Χέιγκ είχε πάντως αποκλείσει σε αυτό το στάδιο οποιαδήποτε βρετανική στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράκ.