Την βαθύτατη εκτίμηση που τρέφει τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο λαός της Κύπρου για τη συνεπή στάση της αρχής της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσον αφορά στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, χαιρετίζοντας τη δεξίωση του Ρώσου πρεσβευτή στη Λευκωσία, για την ημέρα της ανεξαρτησίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση προσβλέπει στην πλήρη αξιοποίηση των πολυδιάστατων προοπτικών της πολιτικής συνεργασίας Κύπρου-Ρωσίας. Επίσης, σημείωσε ότι η Κύπρος, υπό την ιδιότητα του κράτους-μέλους της Ε.Ε., διαθέτει, όπως έχει αποδείξει άλλωστε, την πολιτική βούληση να συμβάλει με πνεύμα πραγματιστικό και εποικοδομητικό προς την εκ νέου εμπέδωση του πνεύματος εμπιστοσύνης, στρατηγικής συνεργασίας και αμοιβαίας επωφελούς συνέργιας στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ύπαρξη «φυσικής συγγένειας» μεταξύ των δύο λαών, λέγοντας ότι η ανάδειξή της σε έμβλημα των κυπρο-ρωσικών σχέσεων, ιδίως κατά την άνευ προηγουμένου δεινή οικονομική κατάσταση που αντιμετώπισε η Κύπρος, «επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα των διαχρονικών σχέσεων των χωρών μας».

Εξάλλου, ο Ρώσος πρεσβευτής, Στάνισλαβ Οσάτσι, δήλωσε ότι η Ρωσία τάσσεται «υπέρ μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης του Κυπριακού, προς όφελος όλων των Κυπρίων, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» και πρόσθεσε ότι η προσήλωση της χώρας του σε θέσεις αρχών «παραμένει αμετάβλητη».

Ο κ. Οσάτσι είπε ότι φέτος η Ημέρα της Ρωσίας γιορτάζεται σε διευρυμένη σύνθεση σύμφωνα με την ελεύθερη έκφραση της λαϊκής θέλησης. «Με τη Ρωσία επανενώθηκε η Κριμαία και η Σεβαστούπολη, η οποία στο παρελθόν ήταν αναπόσπαστο μέρος της Ρωσίας» τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση «ότι θα έρθει το γρηγορότερο δυνατό ειρήνη και ηρεμία στην αδελφική Ουκρανία».