Αξιωματούχοι της Μολδαβίας και της αυτονομιστικής φιλορωσικής περιοχής της Υπερδνειστερίας συναντήθηκαν σήμερα στη Βιέννη, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος χαρακτήρισε «θετικό» τον διάλογο αυτό στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης.

«Η διεξαγωγή των συνομιλιών αυτών (…) απευθύνει ένα θετικό μήνυμα για την πιθανότητα αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Ευρώπη», δήλωσε μετά τη διήμερη συνάντηση ο Ράντοτζκο Μπογκόγεβιτς, επίτροπος του ΟΑΣΕ για την Υπερδνειστερία.

Η Υπερδνειστερία, με πληθυσμό μισού εκατομμυρίου, έχει τη δική της κυβέρνηση από το 1992 έπειτα από έναν σύντομο πόλεμο εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης του Μόλδοβα, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι το Τσισινάου θα προωθούσε την ένταξη της χώρας στη Ρουμανία με την οποία έχει κοινή γλώσσα και πολιτισμό.

Αντίθετα η ρωσόφωνη Υπερδνειστερία θεωρεί τη Μόσχα προστάτιδά της. Εξάλλου στην περιοχή υπάρχουν 2.500 ρώσοι στρατιώτες οι οποίοι φυλούν αποθήκες με όπλα από την σοβιετική εποχή, παρά τη δέσμευσή της Ρωσίας το 1999 προς τον Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να τους αποσύρει.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία τον Μάρτιο, η Ουκρανία είχε προειδοποιήσει κατά της πιθανότητας η Μόσχα να επιθυμεί «να ενώσει την Υπερδνειστερία με την Κριμαία και την Αμπχαζία», την αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, «δημιουργώντας έναν διάδρομο που θα αποτελέσει μια ζώνη ισχυρής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη».

Τον Μάιο, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν είχε παραστεί στους εορτασμούς για το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Υπερδνειστερία. Στη συνέχεια είχε μεταφέρει στη Μόσχα ένα αίτημα για την αναγνώριση της περιοχής από τη Ρωσία.