Την ικανοποίηση τους για την πρόσφατη ιστορική επίσκεψη του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο, του πρώτου εν ενεργεία αντιπρόεδρου που επισκέφθηκε το νησί εδώ και 52 χρόνια, εκφράζουν φορείς της ομογένειας.

H AHEPA επισημαίνει σε ανακοίνωση της ότι η επίσκεψη δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την σχέση με την Κύπρο και προσπάθειες προς μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, που θα διαρκέσει.

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Άντονι Κουζούνης, επισήμανε ότι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν με τις δηλώσεις του έδειξε ότι κατανοεί το Κυπριακό πρόβλημα, ενθάρρυνε τη διαδικασία του συμβιβασμού, αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιβάλλει λύση, εκφράζοντας την άποψη ότι η επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, πρέπει να προέλθει από του Κύπριους και όχι από εξωτερικούς παράγοντες.

Από την πλευρά του, το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (AHI) καλωσορίζει τις δηλώσεις του Αμερικανού αντιπρόεδρου ότι οι σχέσεις της Κύπρου με την ΗΠΑ αποτελούν «στρατηγική συνεργασία»

Το AHI εκφράζει ικανοποίηση για τις δηλώσεις του κ. Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν μόνο μια μόνιμη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κύπρου», προσθέτει, ωστόσο, ότι o Aμερικανός αντιπρόεδρος δεν ζήτησε, τουλάχιστον δημόσια, την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και την επιστροφή των εποίκων στην Τουρκία.