Μία ημέρα μετά τις χθεσινές εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα πολιτικά κόμματα στην Αυστρία άρχισαν σήμερα την ανάλυση των αποτελεσμάτων τους, όπως επίσης και τη συζήτηση ως προς την μελλοντική εκπροσώπηση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον έως τώρα Αυστριακό Επίτροπο – αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική – Γιοχάνες Χαν, του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, να επαναλαμβάνει την επιθυμία να συνεχίσει το έργο του εκεί.

Υπέρ της παραμονής του κ. Χαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάχθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής του στη Βιέννη, αρκετά ηγετικά στελέχη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο υπήρξε ο νικητής των χθεσινών Ευρωεκλογών στην Αυστρία, παρά τις απώλειές του κατά σχεδόν τρεις μονάδες σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2009, συγκεντρώνοντας ποσοστό 27,3%.

Από την πλευρά του, ο θεωρούμενος ως πιθανός διεκδικητής της θέσης του Αυστριακού Επιτρόπου, Ότμαρ Κάρας, έως τώρα επικεφαλής των ευρωβουλευτών του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αντιπρόεδρός του, ο οποίος και ηγήθηκε της προεκλογικής εκστρατείας του Λαϊκού Κόμματος και θεωρείται βασικός συντελεστής της νίκης του, ανακοίνωσε την επιθυμία του να παραμείνει στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ανοικτό άφησε το θέμα της κάλυψης της θέσης του Επιτρόπου της Αυστρίας (που κατά παράδοση γίνεται από το ισχυρότερο κόμμα στις Ευρωεκλογές) , ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, αντικαγκελάριος της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες και υπουργός Οικονομικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, επισημαίνοντας πως αυτή θα εξαρτηθεί από τις αρμοδιότητες που προτίθεται να δώσει ο μελλοντικός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Αυστριακό Επίτροπο.

Το θέμα αυτό αφήνει επίσης ανοικτό και το ηγούμενο της κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας που κατά τις χθεσινές Ευρωεκλογές ήλθε δεύτερο με ελάχιστη αύξηση του ποσοστού του, στο 24,2%, σε σχέση με το 2009.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος, ο αρχηγός του κόμματος και καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τόνισε ήδη ότι θεωρεί τον Γιοχάνες Χαν “καλό Επίτροπο”, αλλά μια τελική απόφαση θα ληφθεί όταν γίνει η κατανομή των αρμοδιοτήτων στην Επιτροπή, ενώ την ικανοποίησή του από το έργο του κ. Χαν εξέφρασε και ο θεωρούμενος ως ισχυρότερος πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών, δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ.

Στη συνεδρίαση του προεδρείου των Σοσιαλδημοκρατών εκτιμήθηκε θετικά η προεκλογική εκστρατεία του επικεφαλής των υποψηφίων του, του δημοφιλή πρώην παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, Οιγκεν Φρόιντ, έστω και αν δεν πέτυχε το στόχο του κόμματος να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις Ευρωεκλογές.

Η αποτυχία του στόχου αυτού οφείλεται, σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είδαν να προστατεύονται “πολύ λίγο” από τους Σοσιαλδημοκράτες πριν την κρίση στην αγορά εργασίας, ενώ ο ίδιος, όπως είπε, συνδέει την έντονη αύξηση της δύναμης των ακροδεξιών κομμάτων γενικά στην Ευρώπη, με την κρίση.
Εκείνο που πρέπει να γίνει ενάντια σε αυτή την ομάδα των “κυνηγών αρουραίων” είναι μια πραγματική ασπίδα προστασίας κατά της ανεργίας, στην οποία θα πρέπει να αφιερωθούν τα επόμενα χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Αυστριακός Χάνες Σβόμποντα, σε σημερινές δηλώσεις του επανέλαβε την απαίτησή του για μια απευθείας εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν πραγματικά κανείς θέλει τη συμμετοχή των ψηφοφόρων, κάτι που θα καθιστούσε πιο δημοκρατική, όπως είπε, την Ευρωπαϊκή Ένωση.