Τη διαφορετική της προσέγγιση στον κορονοϊό συνεχίζει η Σουηδία αν και πλέον λόγω της αύξησης των κρουσμάτων αναγκάστηκε να υιοθετήσει νέα – πιο αυστηρά μέτρα. Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (18/11) η κυβέρνηση τα λύκεια θα μπορούν να κάνουν περισσότερα μαθήματα μέσω διαδικτύου από την επόμενη εβδομάδα αν και κάλεσε τα σχολεία να παραμείνουν όσο το δυνατόν ανοικτά καθώς παρέχουν ζωτικής σημασίας κοινωνική υπηρεσία.

Η Σουηδία ακολουθεί του δικούς της διαφορετικούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης κάνοντας κυρίως συστάσεις στους πολίτες και χωρίς να επιβάλει ευρείες απαγορεύσεις, ενώ έχει κρατήσει τα περισσότερα σχολεία ανοικτά. Την άνοιξη όμως, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας covid-19, τα λύκεια και τα πανεπιστήμια είχαν στραφεί στην τηλεκπαίδευση.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων του κορονοϊού έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες και έτσι η Σουηδία έλαβε νέες αποφάσεις για τις δημόσιες συναθροίσεις, ενώ ενέτεινε τις εκκλήσεις της προς τους πολίτες να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές.

Η σουηδική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επεσήμανε ότι θα δώσει στα λύκεια περισσότερη ευελιξία να καθορίζουν μόνα τους κατά πόσο θα καταφεύγουν στην τηλεκπαίδευση.

«Η αλλαγή σημαίνει ότι τα λύκεια μπορούν να στραφούν εν μέρει στην τηλεκπαίδευση εφόσον είναι απαραίτητο να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους χώρους των σχολείων», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Έκστρομ.

Ωστόσο η Έκστρομ τόνισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά όσο αυτό είναι δυνατό.

«Γνωρίζουμε από την άνοιξη ότι πολλοί μαθητές δυσκολεύτηκαν να έχουν κίνητρο στη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης και γνωρίζουμε ότι ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τους μαθητές που χρειάζονται περισσότερο το σχολείο: αυτούς με ειδικές ανάγκες και όσους κινδυνεύουν ή ζουν στη φτώχεια», τόνισε.