Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια των εχθροπραξιών στον Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τις 8.000.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι οι πρόσφυγες στο Ναγκόνρο Καραμπάχ ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, ότι έχουν καταστραφεί πολλά πολιτιστικά μνημεία και αστικές υποδομές και ότι οι κάτοικοι του θα χρειασθούν πρόσθετη βοήθεια.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν σταματήσει πλήρως, όπως και ότι η τριμερής ανακοίνωση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, του πρωθυπουργού της Αρμενίας και του Ρώσου πρόεδρου που έγινε στις 9 Νοεμβρίου, «επέτρεψε να σταματήσει η αιματοχυσία και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση».

Ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η λέξη «διένεξη» δεν θα χρησιμοποιείται πλέον για την περιγραφή της κατάστασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ότι σύντομα όπως είπε «θα συζητάμε άλλα ζητήματα, ένα εκ των οποίων, φυσικά και το πιο επίκαιρο, είναι το ανθρωπιστικό ζήτημα».

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανέφερε ότι τα ανθρωπιστικά προβλήματα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εντείνονται καθημερινά, καθώς ανακύπτουν προβλήματα με την επιστροφή των προσφύγων. Είπε επίσης ότι μέσα σε διάστημα τριών ημερών έχουν μεταφερθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ 1.100 στρατιωτικοί της ειρηνευτικής δύναμης.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι η Ρωσία ενημέρωσε τις ΗΠΑ και την Γαλλία, οι οποίες μαζί με την Ρωσία είναι συμπροεδρεύουσες δυνάμεις της ομάδας του Μινσκ στον ΟΑΣΕ για τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ρωσία για την διευθέτηση της διένεξης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία της 9ης Νοεμβρίου.

Είπε επίσης, ότι με παράκληση του ΟΗΕ, η Ρωσία συνεργάζεται με το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, ώστε να μπορούν να παρευρίσκονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δομές του παγκόσμιου οργανισμού, οι οποίες ενδιαφέρονται για την επίλυση των ανθρωπιστικών ζητημάτων, επισημαίνοντας ότι για τις εν λόγω δομές είναι σημαντικό να έχουν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων και τον ατόμων που έχουν μετοικίσει στην περιοχή.