Πρωθυπουργός της Ινδίας θα ορκιστεί την ερχόμενη Δευτέρα ο ινδουιστής εθνικιστής ηγέτης Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος οδήγησε σε μια σαρωτική νίκη το Λαϊκό Κόμμα (Μπαρατίγια Τζανάτα, BJP) στις βουλευτικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή.

«Η ορκωμοσία του Ναρέντρα Μόντι θα γίνει την 26η», ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματός του Ρατζνάτ Σινγκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Μόντι αναμένεται να κληθεί σήμερα το απόγευμα από τον πρόεδρο της Ινδίας Πρανάμπ Μούχερτζι για να πάρει και τυπικά την εντολή να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός διεξάγει από την Κυριακή συζητήσεις με τους κυριότερους ηγέτες της συμμαχίας της οποίας ηγείται για να καταλήξει στη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του.

Νωρίτερα σήμερα ο Μόντι, ο οποίος έχει αποκτήσει φήμη για την σιδηρά πυγμή του και την αδιαλλαξία του, εμφανίστηκε να δακρύζει ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του και τους κάλεσε να υπηρετούν τη χώρα, τη «μητέρα» του.

Ο ινδουιστής εθνικιστής ηγέτης Μόντι εξελέγη κατόπιν πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του BJP, κάτι το οποίο αποτελούσε τυπική προϋπόθεση για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ινδίας. Τον πρότεινε ο πατριάρχης του κόμματος Λαλ Κρίσνα Αντβάνι. Την ανακοίνωση της ανάδειξής του Μόντι στη θέση του προέδρου της ΚΟ του BJP χειροκρότησαν όρθιοι οι 282 βουλευτές του κόμματος.

Στην ασυνήθιστα συναισθηματική ομιλία του ο Μόντι, 63 ετών, δήλωσε πως «είναι απόδειξη της δύναμης του Συντάγματός μας το ότι ένας άνδρας από μια φτωχή οικογένεια στέκει εδώ σήμερα». Όταν ήταν παιδί, ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας πούλαγε τσάι σε ένα σταθμό τρένου. Τα τελευταία 12 χρόνια ήταν ο κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου Γκουτζάρατ.

«Αυτή η κυβέρνηση (θα είναι) μια κυβέρνηση η οποία σκέφτεται τους φτωχούς, η οποία ακούει τους φτωχούς, μια κυβέρνηση που ζει για το λαό», υποσχέθηκε ο ινδουιστής εθνικιστής πολιτικός.

Με τη δήλωσή του αυτή ο Μόντι προφανώς προσπάθησε να αποκρούσει τις επικρίσεις από διάφορους παρατηρητές περί του ότι ο τρόπος που κυβέρνησε το Γκουτζάρατ -υιοθετώντας μια πολιτική υπέρ των επιχειρήσεων και ταχέων διαδικασιών υλοποίησης των επενδύσεων, ώστε να επιτευχθεί ταχεία οικονομική ανάπτυξη- δεν άρκεσε για να βγει ένα ικανό τμήμα του πληθυσμού από τη φτώχεια.

Το Κόμμα του Κογκρέσου, το οποίο αυτοπροβάλλεται ως το κόμμα που εκπροσωπεί τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα στην Ινδία, αντιμετώπισε μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς και υπέστη συντριπτική ήττα στις φετινές εκλογές στη χώρα του 1,2 δισ. ανθρώπων.

Ο Μόντι θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά ζητημάτων για τα οποία υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες. Καλείται να βγάλει την οικονομία της χώρας από το λήθαργο, να πατάξει την διαφθορά και τη γραφειοκρατία, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για τη νεολαία.