Μεγάλη αύξηση του αριθμού των νεκρών και των κρουσμάτων του κορονοιού καταγράφεται σήμερα στην Ιταλία.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 580 άνθρωποι και διαγνώστηκαν 35.098 νέοι θετικοί στον ιό.

Συνολικά έγιναν 217.758 διαγνωστικά τεστ. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό νεκρών από τις 14 Απριλίου μέχρι σήμερα.

Στις ιταλικές ΜΕΘ νοσηλεύονται 2.971 ασθενείς, ενώ κάθε εκατό τεστ, 16,1 πολίτες προέκυψαν θετικοί.

Τα νέα αυτά στοιχεία αναμένεται να ωθήσουν την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε να υιοθετήσει ακόμη αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας, όπως ζητούν ιταλοί γιατροί και νοσηλευτές.

Σερβία: Νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στην Σερβία όπου από χθες επιβεβαιώθηκαν 2.823 νέα κρούσματα και απεβίωσαν 14 ασθενείς

Αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφηκε και σήμερα στη Σερβία όπου το τελευταίο 24ωρο βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό 2.823 άνθρωποι ενώ απεβίωσαν 14 ασθενείς. Το 50% των νέων κρουσμάτων εντοπίστηκε στο Βελιγράδι που αποτελεί και την μεγαλύτερη εστία έξαρσης της πανδημίας. Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 2.764 ασθενείς εκ των οποίων οι 126 στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η πληρότητα στα νοσοκομεία του Βελιγραδίου έφτασε το 90% και άρχισαν ήδη να μεταφέρονται ασθενείς σε γειτονικές πόλεις. Στην προσωρινή νοσοκομειακή δομή που δημιουργήθηκε στο κλειστό στάδιο Arena στο Νέο Βελιγράδι είναι κατειλημμένες οι 434 από τις 510 κλίνες που διαθέτει και το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς έχουν ανάγκη την παροχή οξυγόνου.

Στην πόλη Νις στη νότια Σερβία δημιουργείται ακόμη μία προσωρινή νοσοκομειακή δομή στο κλειστό στάδιο Chair χωρητικότητας 200 κλινών. Παρά την ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων η κυβέρνηση της Σερβίας αποφεύγει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας ή γενικού αποκλεισμού με την αιτιολογία ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία.

Διακεκριμένοι επιδημιολόγοι, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή δημόσιας υγείας, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση άλλαξε τακτική στην αντιμετώπιση της πανδημίας υιοθετώντας το αποκαλούμενο σουηδικό μοντέλο και περιορίζεται μόνο σε συστάσεις και όχι σε απαγορεύσεις.

Σήμερα στην Σερβία ισχύει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και υπάρχει σύσταση για την χρήση της στους εξωτερικούς χώρους. Επίσης, το ωράριο λειτουργίας όλων των καφετεριών, εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης περιορίστηκε έως τις 11:00 η ώρα το βράδυ ωστόσο το μέτρο αυτό δεν τηρείται από όλους ενώ είναι ελλιπής και ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων.

Στην Σερβία από την εκδήλωση της πανδημίας νόσησαν 66.888 άνθρωποι και τα θύματα έφτασαν τα 915.

Ολλανδία: Μειώθηκαν τα κρούσματα, αλλά η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα

Οι αρχές της Ολλανδίας προειδοποίησαν σήμερα τους πολίτες ότι το μέτρο της τήρησης των αποστάσεων θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ, παρά την κατακόρυφη μείωση των κρουσμάτων, καθώς τα νοσοκομεία της χώρας εξακολουθούν να δέχονται ισχυρές πιέσεις λόγω του μεγάλου αριθμού ασθενών με Covid-19.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι καταγράφηκαν 43.621 νέα κρούσματα τις τελευταίες επτά ημέρες. Παρατηρήθηκε δηλαδή μείωση άνω του 30% σε σύγκριση με τον αριθμό των κρουσμάτων της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. Οι θάνατοι ωστόσο αυξήθηκαν στους 565, από 435.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φερντ Γκράπερχαους είπε ότι ακόμη είναι πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί η χαλάρωση των μέτρων της δεύτερης «μερικής καραντίνας», τα οποία τέθηκαν σε ισχύ στις 13 Οκτωβρίου. «Νομίζω ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι, ως κοινωνία, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα προχωρήσουμε πιο βαθιά μέσα στην πράσινη ζώνη», είπε, μετά τη συνάντηση που είχε με τοπικούς αξιωματούχους της ασφάλειας και του υγειονομικού τομέα.

Τα κρούσματα της Covid-19 στην Ολλανδία έφτασαν ακόμη και τα 11.119 σε ημερήσια βάση, στις 30 Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε πρόκειται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα αν θα χρειαστεί η λήψη περαιτέρω μέτρων, πέραν της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 3 προσώπων.

Στα νοσοκομεία της χώρας σχεδόν οι μισές κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας χρησιμοποιούνται σήμερα για ασθενείς με Covid-19.

Σουηδία: Οι αρχές κατέγραψαν 15.779 νέα κρούσματα Covid-19 από την Παρασκευή

Η Σουηδία, της οποίας ήπια προσέγγιση απέναντι στον κορονοϊό βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής διεθνώς, κατέγραψε 15.779 νέα κρούσματα από την προηγούμενη ενημέρωσή της την Παρασκευή, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Υγείας.

Ο αριθμός αυτός μπορεί να συγκριθεί με τα 10.177 κρούσματα για την αντίστοιχη περίοδο της περασμένη εβδομάδα. Τα περιστατικά Covid-19 στη Σουηδία, που δεν ανακοινώσει επικαιροποιημένα στοιχεία για τον κορονοϊό τα σαββατοκύριακα και τις Δευτέρες, έχουν αυξηθεί σημαντικά, καταγράφοντας κατ’ επανάληψη ημερήσια ρεκόρ τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η Σουηδία κατέγραψε 35 νέους θανάτους, ανεβάζοντας το σύνολό τους σε 6.057 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.