Αντιμέτωπες με τη δυσαρέσκεια και την οργή των πολιτών τους βρίσκονται οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες βρίσκονται υπό το σοκ του δεύτερου κύματος της επιδημίας του κορονοϊού. Τα περιοριστικά μέτρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο ενισχύονται και ήδη νέα περιοριστικά μέτρα τίθενται από σήμερα σε ισχύ στην Γερμανία και το Βέλγιο.

Ο ιός αυξάνει τις εντάσεις στην Ευρώπη. Κλιμάκωση της δυσαρέσκειας ενδεχομένως να γνωρίσει αυτήν την εβδομάδα η Ιταλία, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σήμερα μέτρα lockdown στις μεγάλες πόλεις της χώρας, αρχής γενομένης από το Μιλάνο και την Νάπολη. Ένα παρακινδυνευμένο στοίχημα μετά τις συγκρούσεις του Σαββάτου στην Ρώμη ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές οργισμένους από τα μέτρα για τον έλεγχο της επιδημίας. Ανάλογες συγκρούσεις σημειώθηκαν την Παρασκευή στην Φλωρεντία.

Στην Ισπανία, η αστυνομία έκανε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής δεκάδες συλλήψεις κατά την διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν σε πολλές πόλεις. Οι σφοδρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Μαδρίτη, όπου πολυάριθμοι διαδηλωτές που φώναζαν «Ελευθερία» πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων και ύψωσαν οδοφράγματα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι διαδηλωτές ήταν οργισμένοι με την απαγόρευση της νυκτερινής κυκλοφορίας και τον αποκλεισμό του συνόλου σχεδόν των ισπανικών περιφερειών.

 

Μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια και στη Γερμανία, όπου αυστηροί περιορισμοί τίθενται σήμερα σε ισχύ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Χαστούκι»: έτσι εξέλαβε ο κόσμος του πολιτισμού την αναστολή της λειτουργίας της εστίασης, των χώρων αναψυχής, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Στο Βέλγιο, την χώρα όπου η κυκλοφορία του ιού είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, η κυβέρνηση αποφάσισε «αυστηρότερο lockdown» επί έξι εβδομάδες. Ολα τα εμπορικά καταστήματα, πλην εκείνων που συγκαταλέγονται στα «πρώτης ανάγκης», θα παραμείνουν κλειστά και η εξ αποστάσεως εργασία καθιερώνεται όπου είναι δυνατόν.

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρo ανακοίνωσε περιορισμό στις προσκλήσεις σε ένα μόνο άτομο και νέα παράταση τριών ημερών των σχολικών διακοπών μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου.

Στις Βρυξέλλες, όπως και αλλού στην Ευρώπη, οι αρχές επικαλούνται την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία για την ενίσχυση των περιορισμών.

Στη Γαλλία, ο επιδημιολόγος Αρνό Φοντανέ, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου που καθοδηγεί την κυβέρνηση, προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων θα εκτοξευθεί τις επόμενες ημέρες. «Δεν μπορούμε να το εμποδίσουμε», προειδοποίησε.

Σε αυτή την συγκυρία της έκτακτης ανάγκης, ο πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ ζήτησε από τους Γάλλους να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα, που είναι «αναγκαία» για την έξοδο από την κρίση και για να κατευνάσει την οργή των μικρεμπόρων ανακοίνωσε το κλείσιμο των τμημάτων με προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης στα μεγάλα καταστήματα για λόγους ισότιμης μεταχείρισης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, την χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη (τουλάχιστον 46.555), ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε επιστροφή του lockdown στην Αγγλία από την Πέμπτη και μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου. Η Ουαλία βρίσκεται ήδη σε lockdown, ενώ στην Βόρεια Ιρλανδία ισχύουν μέτρα μερικού lockdown.

Στην Αυστρία, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Η Αυστρία καταγράφει περισσότερα από 5.000 νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, έναντι 1.000 στις αρχές του Οκτωβρίου.

Στην Ελβετία, η πόλη της Γενεύης ανακοίνωσε την Κυριακή το κλείσιμο των μπαρ, των εστιατορίων και των μη αναγκαίων εμπορικών καταστημάτων, αντιμετωπίζοντας «σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης». Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και σε όλα τα τελεφερίκ και λιφτ των βουνών της Ελβετίας καθ΄όλη την διάρκεια του χειμώνα.

Η Ευρώπη είναι η τρίτη πλέον πληγείσα από την επιδημία περιοχή του κόσμου, με 10,46 εκατομμύρια κρούσματα, πίσω από την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (11,3 εκατομμύρια) και την Ασία (10,57 εκατομμύρια). Σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 46 εκατομμύρια κρούσματα και περί το 1,2 εκατομμύριο θάνατοι.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες περισσότερα από 87.000 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, λίγες ημέρες αφού κατέγραψε εθνικό ημερήσιο ρεκόρ 94.000 νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με τον απολογισμό του πανεπιστημίου Johns Hopkins. Οι ΗΠΑ είναι η πλέον πληγείσα χώρα και σε επίπεδο θανάτων με 230.934 νεκρούς και 9.198.700 κρούσματα συνολικά.

Στον Λίβανο, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες εθνικής εμβέλιας απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 21.00 μέχρι τις 05.00, ανανέωση της αναστολής λειτουργίας των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων «μέχρι νεωτέρας», καθώς και ολικό lockdown 115 χωριών και κοινοτήτων για μία εβδομάδα.

Τα γαλλικά σούπερ μάρκετ θα υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς του lockdown όπως τα μικρά καταστήματα

Στο μεταξύ, τα γαλλικά σούπερ μάρκετ θα υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς στην πώληση προϊόντων που δεν θεωρούνται πρώτης ανάγκης όπως τα μικρά καταστήματα αλλά οι ιδιοκτήτες δεν επιτρέπεται να μην αμφισβητούν τους κανόνες της κυβέρνησης για lockdown, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών.

Οι μικροί καταστηματάρχες έχουν παραπονεθεί έντονα για το ότι αναγκάζονται να κλείσουν ενώ τα σούπερ μάρκετ επιτρέπεται να πωλούν «μη απαραίτητα προϊόντα», όπως παπούτσια, ρούχα, προϊόντα ομορφιάς και λουλούδια διότι πωλούν επίσης τρόφιμα.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε χθες ότι τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να σταματήσουν να πωλούν μη απαραίτητα προϊόντα αλλά οι καταστηματάρχες –που έχουν αποθέματα ενόψει Χριστουγέννων και θέλουν να ανακάμψουν από το lockdown της άνοιξης– θέλουν να παραμείνουν ανοικτοί και οι δήμαρχοι σε πολλές πόλεις στη Γαλλία τους στηρίζουν.

«Το να αμφισβητείται το κράτος με ψηφίσματα των δημοτικών αρχών είναι ανεύθυνο. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητεί την εξουσία του κράτους και να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των συμπατριωτών μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μόλις ο ρυθμός των μολύνσεων επιβραδυνθεί, η κυβέρνηση μπορεί να χαλαρώσει τους κανόνες του lockdown και να επιτρέπεται η λειτουργία κάποιων καταστημάτων υπό ορισμένες συνθήκες, όπως με ραντεβού. Η απόφαση γι’ αυτό θα ληφθεί στις 12 Νοεμβρίου, είπε ο υπουργός.

Στο μεταξύ τα σούπερ μάρκετ θα βρεθούν αντιμέτωπα με τους ίδιους περιορισμούς για την πώληση των μη απαραίτητων προϊόντων, όπως τα μικρά καταστήματα και δεν θα επιτρέπεται να πωλούν προϊόντα όπως παπούτσια, ρούχα και λουλούδια.

«Ό,τι μπορεί να πουληθεί στα σούπερ μάρκετ είναι ό,τι μπορεί να πουληθεί σε μικρά καταστήματα. Σήμερα ένα κατάστημα που πουλά εξοπλισμό για ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορεί να παραμείνει ανοικτό διότι είναι χρήσιμο για την τηλεργασία, αυτό θα είναι το ίδιο στα σούπερ μάρκετ. Τα προϊόντα υγιεινής μπορούν να πουληθούν σε σούπερ μάρκετ και σε φαρμακεία», είπε.

Δήλωσε επίσης ότι ο συνωστισμός στα σουπερ μάρκετ είναι κάτι απαράδεκτο και ότι θα πρέπει να τηρείται ο κανόνας του ενός πελάτη ανά τέσσερα τετραγωνικά μέτρα ή των 250 ανθρώπων σε ένα σούπερ μάρκετ 1.000 τετραγωνικών μέτρων.

«Ζητώ να ελέγχεται ο αριθμός των ατόμων στην είσοδο. Εάν αποδειχθεί ότι αυτό το όριο δεν είναι επαρκώς ασφαλές, θα το αυστηροποιήσουμε», δήλωσε ο Λεμέρ.