Οι Λιθουανοί ψηφίζουν σήμερα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τις οποίες έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει και πάλι η απερχόμενη πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

Η επονομαζόμενη «Σιδηρά Κυρία της Βαλτικής» θα μπορούσε να επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία ακόμη και από τον πρώτο γύρο. Οι δημοσκοπήσεις της δίνουν ποσοστό γύρω στο 50%, όμως όλα θα εξαρτηθούν από το ποσοστό συμμετοχής που θα πρέπει να ξεπεράσει το 50% ώστε να κριθεί έγκυρη η επανεκλογή της.

«Εάν η συμμετοχή ξεπεράσει το 50% υπάρχουν πολλές πιθανότητες να νικήσει από τον πρώτο γύρο», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βίλνιους Ραμούνας Βιλπισάουσκας.

Στις προεδρικές του 2009 η Γκριμπαουσκάιτε είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 69,04%. Τότε η συμμετοχή έφτασε το 51,67%.

Τα καθήκοντα του προέδρου της Λιθουανίας επικεντρώνονται κυρίως στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, εξηγεί το ΑΜΠΕ. Η απερχόμενη πρόεδρος έχει ξεχωρίσει την τελευταία περίοδο για την δριμεία κριτική που ασκεί στη Ρωσία για τους χειρισμούς της στην ουκρανική κρίση. Στα τέλη Απριλίου υποδέχτηκε μάλιστα στη χώρα της Αμερικανούς στρατιώτες, καθώς το ΝΑΤΟ ενισχύει την παρουσία του στις βαλτικές χώρες που αποτελούσαν σοβιετικές δημοκρατίες μέχρι το 1991 και εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004.

Η Γκριμπαουσκάιτε, που έχει υπηρετήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως επίτροπος αρμόδια για τον προϋπολογισμό, μάχεται για τη σύναψη στενότερων δεσμών μεταξύ της ΕΕ και των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών όπως η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία, προκαλώντας την οργή της Μόσχας.

Η 58χρονη πρόεδρος, που είναι ανύπαντρη και έχει μαύρη ζώνη στο καράτε, είναι επίσης πασίγνωστη για την ευθύτητά της. «Δεν μασάει τα λόγια της, εκφράζεται ανοιχτά και ξέρει ποιο είναι το συμφέρον της Λιθουανίας», σχολίασε η αναλύτρια του Carnegie Europe Τζούντι Ντέμπσι. Μεταξύ άλλων η Γκριμπαουσκάιτε υποστήριξε το πρόγραμμα λιτότητας που υιοθέτησε η χώρα της μετά την κρίση του 2009 και την υιοθέτηση του ευρώ το 2015. Δεν πρόσκειται σε κανένα κόμμα όμως στηρίζεται από την αντιπολίτευση, κυρίως από τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους, τα κόμματα που ηττήθηκαν στις βουλευτικές εκλογές του 2012 από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Οι κυριότεροι αντίπαλοί της στις εκλογές αυτές είναι ο Σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Ζίγκμαντας Μπαλσίτις και ο βουλευτής του Εργατικού κόμματος Αρτούρας Παουλάουσκας οι οποίοι υπόσχονται να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να μειώσουν την ανεργία.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07.00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20.00. Δεν προβλέπεται να ανακοινωθεί κάποιο έξιτ-πολ όμως τα πρώτα στοιχεία για το ποσοστό συμμετοχής θα γίνουν γνωστά αργά το βράδυ.