Σημεία ελέγχου στήθηκαν σε ολόκληρη την Πορτογαλία προκειμένου οι αρχές να σταματούν τις μη επιτρεπόμενες μετακινήσεις, κατά την πενθήμερη διάρκεια της απαγόρευσης των μετακινήσεων που ξεκίνησε σήμερα, σε μια προσπάθεια των αρχών να αναχαιτίσουν τη διασπορά του νέου κορονοϊού, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα καταγράφει ρεκόρ.

Οι μετακινήσεις μεταξύ των 300 και πλέον δήμων της Πορτογαλίας απαγορεύονται από σήμερα έως την 3η Νοεμβρίου με στόχο να περιοριστεί οι κίνδυνος της μετάδοσης κατά τη διάρκεια της εθνικής εορτής των Αγίων Πάντων, όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως, για παράδειγμα, για εκείνους που ταξιδεύουν για να πάνε και να επιστρέψουν από την εργασία τους.

Στο Μπεναβέντε, κοντά στη Λισαβόνα, η αστυνομία σταμάταγε τους οδηγούς και τους ρωτούσε τον λόγο του ταξιδιού τους. Οι περισσότεροι διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Η ώρα είναι 9 και βρίσκομαι ακόμη εδώ, εάν πρέπει να γίνει έτσι, ας γίνει έτσι», είπε η Κριστίνα Φιγκουέιρα, που μπορεί να ταξιδεύει λόγω της εργασίας της. «Ίσως να είναι ένα καλό μέτρο, καθώς δεν κυκλοφορεί πολύς κόσμος».

Η Πορτογαλία, που μετρά ήδη 137.272 κρούσματα και 2.468 θανάτους, κατέγραψε σήμερα τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, μετά την έναρξη της πανδημίας, 4.656.

Συνολικά, 1.927 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ενώ 275 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, περισσότεροι από την κορύφωση των 271 ασθενών στις ΜΕΘ τον Απρίλιο.

Η κυβέρνηση θα συζητήσει την επιβολή πιθανών νέων περιορισμών στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε για αύριο Σάββατο.

«Οι πολίτες θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και δεν είναι», είπε ο Ούγκο Φαρία, στον οποίο επίσης επετράπη να ταξιδέψει σε διαφορετικό δήμο σήμερα το πρωί για επαγγελματικούς λόγους.

«Ορισμένοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες, εξαιτίας των πράξεων άλλων».

Αστυνομικοί έλεγχοι στην Ισπανία για τον περιορισμό των μετακινήσεων

Η αστυνομία αναπτύχθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης για να επιβεβαιώσει ότι κάτοικοι της περιοχής σέβονται το μέτρο που επέβαλαν οι αρχές σε σχεδόν όλες τις ισπανικές περιφέρειες να κλείσουν τα σύνορά τους, προκειμένου να περιορίσουν τις μετακινήσεις πριν από το Σαββατοκύριακο της γιορτής των Αγίων Πάντων.

Σήμερα, η Γαλικία (βορειοδυτικά) ήταν η τελευταία περιφέρεια που έθεσε σε εφαρμογή το εν λόγω μέτρο στις επτά πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της, απ’ όπου οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να φύγουν εκτός κι αν πρόκειται για συγκεκριμένους λόγους, όπως να πάνε για εργασία ή σε γιατρό.

Εκτός από την Εξτρεμαδούρα, με πολύ μικρό πληθυσμό, όλες οι κοινότητες της ηπειρωτικής Ισπανίας αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους ή, όπως στη Γαλικία, να απαγορεύσουν την έξοδο από ορισμένες πόλεις τους, με στόχο να περιορίσουν τις μετακινήσεις του πληθυσμού και να φρενάρουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το μέτρο θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, Στη Μαδρίτη, θα εφαρμοστεί, αντιθέτως, μονάχα αυτό και το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδουν ισπανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ομάδες αστυνομικών ελέγχουν τους ταξιδιώτες, που οφείλουν να παρουσιάσουν δικαιολογητικά για τα ταξίδια τους στο αεροδρόμιο Μαδρίτη-Μπαράχας.

Στην Καταλονία (βορειοανατολικά), η περιφερειακή αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από τους ελέγχους που διεξήγαγε στις κυριότερες εξόδους της Βαρκελώνης.

Τσεχία: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης μέχρι τις 20 Νοεμβρίου

Το κοινοβούλιο της Τσεχίας υπερψήφισε σήμερα την παράταση της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου, την ώρα που οι αρχές εξακολουθούν να θεωρούν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη στη χώρα, παρά την ελαφρά μείωση των κρουσμάτων της Covid-19 τις τελευταίες ημέρες.

Στις 5 Οκτωβρίου η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για διάστημα 30 ημερών. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων, η Τσεχία είναι η δεύτερη χώρα της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον αριθμό νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους και η πρώτη σε νέους θανάτους.

Σήμερα το πρωί τα κρούσματα ξεπερνούσαν τις 310.000 και οι νεκροί έφταναν τους 2.862.

Ωστόσο, ο αριθμός νέων κρουσμάτων είναι τώρα μικρότερος από τα ρεκόρ που καταγράφονταν την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που γεννά ελπίδες για περιορισμό της πανδημίας.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πιθανότατα η αρχή μιας επιβράδυνσης», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι. «Αλλά δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει τα χειρότερα», προειδοποίησε.

Ο Λάντισλαβ Ντούσεκ, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Πληροφοριών και Στατιστικής για θέματα υγείας υπογράμμισε ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι αποφασιστικής σημασίας. Παρατηρείται ότι «η αύξηση (των μολύνσεων) επιβραδύνεται, όμως δεν έχουμε νικήσει ακόμα. Η αύξηση των καθημερινών κρουσμάτων είναι ακόμη πολύ γρήγορη και η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη», τόνισε.

Η κυβέρνηση έχει κλείσει τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα και έχει επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα για να αναχαιτίσει την πανδημία.

Έκρηξη κρουσμάτων στη Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε σήμερα επιπλέον 274 θανάτους ασθενών εντός 28 ημερών μετά από ένα θετικό τεστ Covid-19, σύμφωνα με τα τελευταία ημερήσια στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα.

Επίσης οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι καταγράφηκαν 24.405 κρούσματα της Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες.