Κρατώντας ρωσικές σημαίες και φωτογραφίες του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, περίπου 60.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία σήμερα στη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το Μάρτιο στη Ρωσία.

Επρόκειτο κυρίως για εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα οι οποίοι πραγματοποίησαν την πορεία με ευκαιρία την Γιορτή των Εργατών.

Κρατούσαν πλακάτ στα οποία κανείς μπορούσε να διαβάσει: «Εμείς είμαστε η Ρωσία», «ο Πούτιν είναι ο πρόεδρός μας» μετέδωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Ανησυχούμε πολύ για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην ανατολική Ουκρανία. Δε μπορούμε να αφήσουμε τον (ουκρανικό) στρατό να ανοίγει πυρ εναντίον των πολιτών. Όλοι οι Ρώσοι πρέπει να ενωθούν» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κριμαίας, Βλαντίμιρ Κονσταντινόφ.

Στη Σεβαστόπουλη περίπου 8000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των δημοτικών αρχών, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στο Σλαβιάνσκ η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις δεν ήταν μεγάλη.

Κρατώντας ρωσικές σημαίες και φωνάζοντας πολεμικά συνθήματα, κάποιων δεκάδων διαδηλωτών βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στους φιλορώσους αυτονομιστές με αφορμή την Πρωτομαγιά.

«Πολλοί έφυγαν για την εξοχή για να ασχοληθούν με την κηπουρική, για να ξεκουραστούν καθώς έχουν κουραστεί απ’ όσα συμβαίνουν εδώ» από τις 12 Απριλίου, την ημέρα που οι αυτονομιστές πήραν τον έλεγχο αυτής της πόλης των 110.000 κατοίκων στην ανατολική Ουκρανία, εξήγησε η Λιουμπόφ Βασιλίεβνα.

Η γυναίκα αυτή ήταν μεταξύ των περίπου 200 ανθρώπων που έσπευσαν για να συμμετάσχουν, όπως επίσημα ανακοινώθηκε, σε μια «πορεία συμπαράστασης στη «Δημοκρατία του Ντονέτσκ».

Χαμογελώντας η μανάβισσα αυτή κρατούσε στα χέρια της ένα λευκό πλακάτ στο οποίο μπορούσε κανείς να διαβάσει: Ολεξάντρ «Τουρτσίνοφ είσαι ένας δολοφόνος» αναφερόμενη στον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για τον θάνατο 4 μελών των ομάδων «αυτοάμυνας» κατά τη διάρκεια συγκρούσεων γύρω από το Σλαβιάνσκ.


Φωτογραφία από την εργατική Πρωτομαγιά στο Χάρκοβο