Να παραταθεί η ισχύς της συνθήκης για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, η οποία εκπνέει τον Φεβρουάριο, τουλάχιστον για έναν χρόνο χωρίς πρόσθετους όρους, πρότεινε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Την πρότασή του αυτή ο Ρώσος πρόεδρος διατύπωσε κατά τη διάρκεια σύσκεψής με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

«Έχω μια πρόταση που λέει συγκεκριμένα να παραταθεί η ισχύουσα συνθήκη χωρίς κανέναν όρο, έστω και για έναν χρόνο, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να διεξαγάγουμε περιεκτικές συνομιλίες με βάση όλες τις παραμέτρους εκείνων των προβλημάτων που διευθετούνται από παρόμοιες συνθήκες, ώστε να μην αφήσουμε ούτε τις χώρες μας και όλα τα κράτη του κόσμου που ενδιαφέρονται για την στρατηγική σταθερότητα, χωρίς μια τέτοια θεμελιώδη συμφωνία, όπως είναι η Συνθήκη για τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος ανέθεσε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να επιχειρήσει να λάβει στο άμεσο μέλλον από τις ΗΠΑ «κάποια οποιαδήποτε σαφή απάντηση», όσον αφορά τις προοπτικές παράτασης της συνθήκης START . «Παρακαλώ, διατυπώστε την θέση μας στους Αμερικανούς εταίρους και όσο πιο σύντομα γίνεται προσπαθήστε να λάβετε από εκείνους έστω κάποια σαφή απάντηση», δήλωσε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι «το συντομότερο δυνατόν» θα μεταφέρει στις ΗΠΑ την πρόταση του προέδρου Πούτιν και υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργασθεί με τις ΗΠΑ πάνω σε νέες συμφωνίες στον τομέα της στρατηγικής σταθερότητας και του ελέγχου των εξοπλισμών.

Η νέα συνθήκη για τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών εξοπλισμών New START, η οποία υπογράφηκε το 2010, και ορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχει 10ετη ισχύ και εκπνέει στις 5 Φεβρουαρίου 2021.