Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε σήμερα ότι αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο η μεταρρύθμιση των κανόνων που διέπουν τα πανεπιστήμια στην Ουγγαρία, εξαιτίας της οποίας το πανεπιστήμιο που ίδρυσε ο Τζορτζ Σόρος αναγκάστηκε να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων του στη Βιένη.

Βάσει της μεταρρύθμισης που υιοθετήθηκε το 2017, τα ξένα πανεπιστήμια δεν μπορούν να λειτουργούν στην Ουγγαρία παρά μόνο αν προσφέρουν μαθήματα και διαθέτουν πανεπιστημιούπολη στη χώρα όπου ιδρύθηκαν.

Για τον λόγο αυτό το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης (CEU), το οποίο ίδρυσε ο Σόρος μαύρο πρόβατο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, αναγκάστηκε να μεταφέρει τον Νοέμβριο του 2017 το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων του στην Βιένη. Το CEU ιδρύθηκε βάσει της νομοθεσίας της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Οι δικαστές στο Λουξεμβούργου συμφώνησαν ότι οι όροι που έχει θέσει η Ουγγαρία για τη λειτουργία των ξένων πανεπιστημίων στο έδαφός της «δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Η νομοθεσία της Ουγγαρίας αντιβαίνει στις διατάξεις του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ που αφορούν στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην ελευθερία ίδρυσης ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και στην ελευθερία του επιχειρείν, αναφέρει το Δικαστήριο στην απόφασή του.

Ο Ορμπάν, τον οποίο οι Ευρωπαίοι κατηγορούν συχνά ότι παραβιάζει το κράτος δικαίου, βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατηγόρησε τη Βουδαπέστη για «σοβαρές παραβιάσεις» των αξιών της ΕΕ και ενεργοποίησε τη διαδικασία στο πλαίσιο του άρθρου 7 της Σύμβασης της ΕΕ, κάτι που θεωρητικά μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων στην Ουγγαρία.

Εξάλλου η πρώτη έκθεση για τον σεβασμό του κράτους δικαίου στις χώρες της ΕΕ, που παρουσιάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι επίσης σκληρή απέναντι στην Ουγγαρία και την Πολωνία, δύο χώρες οι μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος των οποίων προκαλούν «έντονες ανησυχίες».