Ο πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ράνκο Κριβοκάπιτς, ανήγγειλε πως εκπρόσωποι των Κοινοβουλίων της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στη Βιέννη για να συζητήσουν πιθανές λύσεις της παρούσας κρίσης.

Η συνάντηση και οι διαβουλεύσεις που αναμένεται να διεξαχθούν στις 11 Απριλίου, συμφωνήθηκαν στις συνομιλίες που είχε ο κ. Κριβοκάπιτς με την ηγεσία της Δούμα και της Ουκρανικής Βουλής στη διάρκεια διήμερης επίσκεψης σε Μόσχα και Κίεβο, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου της Βουλής του Μαυροβουνίου.

«Εκτός από πολλές άλλες πρωτοβουλίες που αναμένεται να οριστικοποιηθούν, διασφαλίστηκε η συμφωνία της ρωσικής και της ουκρανικής πλευράς για μία πρώτη συνάντηση κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών στη Βιέννη, στις 11 Απριλίου» δήλωσε ο κ. Κριβοκάπιτς, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Ρωσία και στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της ΚΣ του ΟΑΣΕ είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους προέδρους των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλής), Βαλεντίνα Ματβιένκο ενημέρωσε τον κ. Κριβοκάπιτς για τις ρωσικές θέσεις όσον αφορά τα γεγονότα στην Κριμαία, όπως και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν και τη στάση διεθνών οργανισμών έναντι της Ρωσίας.

Ο κ. Κριβοκάπιτς υπογράμμισε ότι με συνάντηση με καλή πίστη, με διάλογο και ενότητα είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δούμα (Κάτω Βουλής), Σεργκέι Νιρίσκιν ο κ. Κριβοκάπιτς αντάλλαξε απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία και επισήμανε ότι ο ΟΑΣΕ έως τώρα σε διεθνές πλαίσιο τη μεγαλύτερη ικανότητα να βοηθήσει στην κρίση στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της ΚΣ του ΟΑΣΕ στο Κίεβο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανικής Βουλής και τον προσωρινό πρόεδρο της Ουκρανίας, Αλεξάνταρ Τουρτσίνοφ επισημαίνοντας ότι τα Κοινοβούλια έχουν την ισχύ να κινήσουν πρώτα την αναθέρμανση των σχέσεων και την κατανόηση που είναι αναγκαία για την επίτευξη διαρκούς συμφωνίας.