Μπορεί άραγε ένα άδειο μπουκάλι κρασιού, να ξαναγεμίσει από… μόνο του; Ή να σπάσετε τον πάτο από ένα μπουκάλι μπύρας χωρίς να γίνει θρύψαλα;

Κάποιοι μπορεί να το χαρακτηρίζουν ως «μαγεία», όμως στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι παραπάνω από… εφαρμογή των νόμων της φυσικής.

Δείτε παρακάτω μερικά «κόλπα», απλά και μόνο «υπακούοντας» στους νόμους της Φύσης, γράφει στο Popular Science ο Douglas Main, όπως του τα παρουσίασε ο παρουσιαστής της εκπομπής «None of the Above» στο National Geographic Channel, Tim Shaw. Απλά δείτε τα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το δοκιμάστε…

1. Το κόλπο με το άδειο μπουκάλι κρασιού

Αδειάζετε το περιεχόμενο ενός μπουκαλιού με κρασί σε ένα μπολ και αφήνετε ελάχιστη ποσότητα μέσα στο μπουκάλι.

Στη συνέχεια τοποθετείτε το μπουκάλι στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου τρία λεπτά.

Αμέσως μετά, το βγάζετε προσέχοντας μην κάψετε τα χέρια σας και βυθίζετε το στόμιό του μέσα στο μπολ με το κρασί.

Δείτε τι θα συμβεί στο παρακάτω βίντεο:




Τι συμβαίνει:

Ο φούρνος μικροκυμάτων μετατρέπει μεγάλο μέρος του νερού και της αλκοόλης που περιέχονται στο κρασί σε ατμούς, προκαλώντας αύξηση της πίεσης μέσα στη φιάλη. Παρόλο που η φιάλη δεν είναι σφραγισμένη, το άνοιγμα είναι αρκετά μικρό, έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος της να παραμένει μέσα στο δοχείο.

Από τη στιγμή που θα τοποθετεί ανάποδα μέσα στο μπολ με το κρασί, σχηματίζεται ενός είδους σφραγίδα και τα αέρια μέσα στη φιάλη κρυώνουν γρήγορα. Καθώς ο ατμός συμπυκνώνεται και μετασχηματίζεται από αέρια μορφή ξανά σε υγρό, πέφτει η πίεση μέσα στη φιάλη. Αυτό προκαλεί την περιβάλλουσα ατμοσφαιρική πίεση να ωθήσει το κρασί μέσα στο μπουκάλι, εξηγεί Shaw.

2. Δημιουργήστε μια μπάλα πλάσματος στο φούρνο μικροκυμάτων

Ανάβετε ένα σπίρτο μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων και κάποιος άλλος βάζει ένα ποτήρι κρασιού επάνω από αυτό.

Στη συνέχεια θέτετε σε λειτουργία το φούρνο μικροκυμάτων.

Σχεδόν αμέσως εμφανίζεται μια μπάλα πλάσματος.

Σύμφωνα με τον Shaw η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει σε τέτοιο σημείο, που να σπάσει το ποτήρι.

(Σημείωση: Μη δοκιμάσετε το παραπάνω κόλπο στο σπίτι σας!)

Δείτε το κόλπο στο παρακάτω βίντεο:




Τι συμβαίνει:

Τα μικροκύματα της συσκευής προκαλούν τον ιονισμό των αερίων που προέρχονται από το κάψιμο του σπίρτου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του πλάσματος.

Κάποια ηλεκτρόνια στα αέρια απορροφούν τα μικροκύματα, με αποτέλεσμα την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου ενέργειας.

Βέβαια, δε θα μείνουν για πάντα εκεί…

3. Το κόλπο με το αεριούχο ουίσκι

Βάλτε λίγο ουίσκι μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού και τοποθετήστε στο στόμιό του μια τρόμπα ποδηλάτου.

«Γεμίστε» το με αέρα και μόλις βγάλετε την τρόμπα θα δείτε ότι σχηματίζεται ένα… αεριούχο ουίσκι!

(Προσοχή! Η εισπνοή αλκοόλ είναι επικίνδυνη. Δε σας συνιστούμε να το δοκιμάσετε σε καμία περίπτωση).

Δείτε το κόλπο στο παρακάτω βίντεο:




Τι συμβαίνει:

Η σταδιακή αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του μπουκαλιού προκαλεί την εξάτμιση μιας μικρής ποσότητας του αλκοόλ, διαπερνώντας της διαμοριακές δυνάμεις που δίνουν στο αλκοόλ υγρή μορφή σε περιβάλλον δωματίου, με αποτέλεσμα να μετασχηματίζεται σε αέριο.

Όταν η πίεση πέσει και πάλι, το αλκοόλ συμπυκνώνεται, σχηματίζοντας μικρές, ορατές σταγόνες.

4. Γεμίστε ένα ποτήρι με νερό… χωρίς να το αγγίξετε

Θα χρειαστείτε ένα ρηχό μπολ, ένα άδειο ποτήρι, μια φέτα λεμόνι και μερικά σπίρτα.

Δείτε τι θα συμβεί στο παρακάτω βίντεο:




Τι συμβαίνει:

Καθώς καίγονται τα σπίρτα «καταναλώνεται» το οξυγόνο που υπάρχει στο εσωτερικό του ποτηριού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία λίγου νερού και διοξειδίου του άνθρακα, μειώνοντας ταυτόχρονα την πίεση στο εσωτερικό του ποτηριού, με αποτέλεσμα να… ρουφάει το νερό, αναφέρει ο αρθρογράφος.

5. Πώς θα σπάσετε τον πάτο ενός μπουκαλιού, χωρίς να γίνει θρύψαλα

Γεμίζετε ένα άδειο μπουκάλι μπύρας με νερό, αφήνοντας ένα μικρό κενό στην κορυφή.

Στη συνέχεια κρατάτε σταθερά το μπουκάλι από το λαιμό και πιέζετε με δύναμη με το άλλο σας χέρι προς το στόμιό του.

Δείτε τι θα συμβεί στο παρακάτω βίντεο:




Τι συμβαίνει:

Τα χτυπήματα δημιουργούν ένα κρουστικό κύμα πίεσης, το οποίο σπάει τον πάτο του μπουκαλιού ακριβώς σε εκείνο το σημείο χωρίς να παθαίνει το παραμικρό… το υπόλοιπο μπουκάλι.