Σύμφωνα με Ρώσο τοξικολόγο η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Αλεξέι Ναβάλνι μπορεί να έχει προκληθεί από στρες, άγχος, αλκοόλ, ακόμη και από μακροχρόνια παραμονή στον ήλιο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ την εκτίμηση αυτή έκανε ο Ρώσος γιατρός Αλεξάντρ Σαμπάγιεφ, επικεφαλής τοξικολόγος στην περιοχή του Ομσκ και στο νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύθηκε ο Ναβάλνι, απορρίπτοντας την ιατρική διάγνωση που έγινε στην Γερμανία που αποδίδει την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι σε δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα.

«Οι οποιοιδήποτε εξωτερικοί παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια αιφνίδια επιδείνωση. Ακόμα και η έλλειψη πρωινού γεύματος» , δήλωσε ο Σαμπάγεφ, επισημαίνοντας ότι τα νεφρά του, οι πνεύμονές του και το συκώτι του δεν υπέστησαν καμία βλάβη, πράγμα που σημαίνει ότι στον οργανισμό του δεν βρέθηκε καμία τοξική ουσία.

Ο Σαμπάεφ δήλωσε ότι δεν υπήρξαν βλάβες στα όργανά του αυτά όταν ο Ναβάλνι εισήχθη στο νοσοκομείο αλλά ούτε και καθ όλη την διάρκεια της παραμονής του σε αυτό και μετά, αλλά και όλες οι τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν δεν εντόπισαν κάποια τοξική ουσία «Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι στον οργανισμό του ασθενούς δεν υπήρξε καμία τοξική ουσία», δήλωσε ο Σαμπάγεφ.

«Αξιολογήσαμε δύο καταστάσεις, τι θα μπορούσε να εισέλθει στον οργανισμό του και πώς ο οργανισμός αντιδρά σε δηλητήριο. Ο οργανισμός του δεν αντέδρασε στο δηλητήριο, δηλαδή δηλητήριο δεν υπήρχε. Αυτά είναι προφανή πράγματα», κατά τον Σαμπάγεφ.

Η θεραπεία ασθενούς που δηλητηριάσθηκε με ουσία που ανήκει στην οικογένεια Novichok διαφέρει από την θεραπεία ασθενούς ο οποίος διαγνώσθηκε ότι πάσχει από «μεταβολική νόσο» στο νοσοκομείο της πόλης Ομσκ, δήλωσε ο Σαμπάγεφ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοι του στο Ομσκ διέγνωσαν στον Ναβάλνι «μεταβολική νόσο, που εκδηλώθηκε με διαταραχή του μεταβολισμού». Είπε επίσης ότι περιστατικά με μεταβολική νόσο σε κωματώδη κατάσταση, δεν είναι σπάνια και η περίπτωση του Ναβάλνι δεν ήταν η μοναδική από κλινικής απόψεως.

Χοντορκόφσκι: Η δηλητηρίαση του Ναβάλνι ήταν ένας παραπλανητικός ελιγμός του Πούτιν

Ο πρώην ολιγάρχης και ιδρυτής του Ιδρύματος Open Russia, Μιχαήλ Xοντορκόφκι, θεωρεί ότι η δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι αποτελεί παραπλανητικό ελιγμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για να στηρίξει τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο Πούτιν προσωπικά επέτρεψε στον άνθρωπό του, τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν, να κάνει μια παράλληλη επιχείρηση με τις εκκαθαρίσεις στο Μινσκ. Ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε στις 20 Αυγούστου με σκοπό να αποσπάσει την προσοχή της ρωσικής κοινωνίας και να προειδοποιήσει την αντιπολίτευση. Η δηλητηρίαση του Ναβάλνι έλαβε χώρα την παραμονή των κινητοποιήσεων σε ολόκληρη τη Λευκορωσία στις 23 Αυγούστου, οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν μοιραίες για το καθεστώς Λουκασένκο», γράφει ο Xοντορκόφκι σε άρθρο του στο περιοδικό Focus.

«Τα γεγονότα στη Λευκορωσία χρησίμευσαν ως εκφοβισμός, εκβιασμός και προπαγάνδα. Εστάλη στη Δύση το μήνυμα ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνει. Έπρεπε να καταστεί σαφές σε Λευκορώσους και Ρώσους ότι η Δύση δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει», σημειώνει ο Xοντορκόφκι.

Γερμανός πρόεδρος: Βαρύ φορτίο για την κυβέρνηση της Μόσχας

H δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο του Βερολίνου, είναι καταστροφική για τη ρωσική ηγεσία και καθιστά δυσκολότερο για τη Γερμανία να συνεργαστεί με τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με έναν σοβιετικού τύπου νευροτοξικό παράγοντα Novichok σε μια επίθεση κατά της ζωής του και ότι το Βερολίνο θα συμβουλευτεί τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ για τον τρόπο που θα απαντήσει.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι εγκληματική ενέργεια η ξαφνική ασθένεια του Ναβάλνι στη Σιβηρία τον περασμένο μήνα και μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα.

Ο Σταϊνμάιερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και σοσιαλδημοκράτης, δήλωσε στον δημοσιογραφικό οργανισμό RND ότι η Μόσχα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη στον Ναβάλνι.

«Το γεγονός ότι η αντιπολίτευση και οι επικριτικές φωνές στη Ρωσία πρέπει να φοβούνται για την υγεία ή για τη ζωή τους είναι αναμφισβήτητα ένα βαρύ φορτίο για την αξιοπιστία της ρωσικής ηγεσίας και καθιστά δυσκολότερη τη συνεργασία», είπε ο πρόεδρος.

«Δεν επιθυμούμε εχθρότητα προς τη Ρωσία ή τον ρωσικό λαό, αλλά η αδικία θα πρέπει ξεκάθαρα να στηλιτευθεί», πρόσθεσε.

Ο αυστηρός τόνος στα σχόλια του γερμανού προέδρου είναι αξιοσημείωτος καθώς πολλοί πολιτικοί των σοσιαλδημοκρατών υιοθετούν μια ηπιότερη θέση απέναντι στους δεσμούς με τη Ρωσία, σε σχέση με τους συντηρητικούς της Μέρκελ, κάποιοι από τους οποίους ζητούν να επανεξεταστεί ο αγωγός Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Το SPD (σοσιαλδημοκρατικό κόμμα) είναι ελάσσων εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ.

Όπως δήλωσε ο Σταϊνμάιερ, εναπόκειται στο Βερολίνο να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με την υπόθεση “σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας”.

«Ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε βαριά με στόχο να φιμωθεί. Τα πιο επείγοντα ερωτήματα τώρα στρέφονται προς την κυβέρνηση της Μόσχας», σημείωσε.