Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να λάβει σκληρές αποφάσεις και να αναλάβει κινδύνους ώστε να επιτευχθεί ειρήνευση με το Ισραήλ, λέγοντας ότι ελπίζει να δει να σημειώνονται πρόοδοι τις επόμενες εβδομάδες στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

«Είναι πολύ δύσκολο, πολύ επίπονο, θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις αν επιθυμούμε να υπάρξει πρόοδος», σημείωσε ο Ομπάμα από το Οβάλ Γραφείο όπου συναντήθηκε με τον Αμπάς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι υπάρχει μια ευκαιρία», σημείωσε ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα εξήρε τον Αμπάς ως κάποιον που «πάντα αποκηρύσσει τη βία, συνεχώς αναζητά μια διπλωματική και ειρηνική λύση, η οποία θα επιτρέψει σε δύο κράτη να ζήσουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια».

Ένας τέτοιος στόχος «είναι προφανώς δύσκολο να επιτευχθεί και γι’ αυτό τον λόγο χρειάστηκαν δεκαετίες για να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε», υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος, που συναντήθηκε πριν δύο εβδομάδες στην Ουάσινγκτον με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, προσπαθεί να μειώσει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να υπάρξει συναίνεση σε ένα πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας, το οποίο θα παρατείνει τις διαπραγματεύσεις μετά την καταληκτική ημερομηνία του Απριλίου.