Μια συνδικαλιστική ένωση νοσηλευτικού προσωπικού άφησε σήμερα 164 ζευγάρια λευκά παπούτσια μπροστά από το Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον, για να αποτίσει φόρο τιμής στις νοσοκόμες που πέθαναν από τη νόσο Covid-19, ενώ απηύθυνε έκκληση στη Γερουσία να εγκρίνει ένα γιγαντιαίο σχέδιο βοήθειας στη μάχη κατά της πανδημίας.

Τα ζευγάρια λευκά πλαστικά σαμπό τοποθετήθηκαν το ένα δίπλα στο άλλο στο γρασίδι μπροστά από το κτίριο του Καπιτωλίου, της έδρας της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

«Πριν από δύο μήνες, την 8η Μαΐου, βρισκόμασταν μπροστά από τον Λευκό Οίκο περιστοιχισμένοι από 88 ζευγάρια παπούτσια, με το καθένα εξ αυτών να αντιπροσωπεύει μια νοσοκόμα που πέθανε από την Covid-19», είπε η Στέφανι Σίμς, της National Nurses United (NNU), της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης νοσηλευτικού προσωπικού με 155.000 μέλη.

Η πανδημία είχε εκείνη την εποχή στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 70.000 ανθρώπους, έναν απολογισμό που διπλασιάστηκε από τότε φθάνοντας τους 140.000 νεκρούς στις ΗΠΑ, την πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως.

«Σήμερα έχουμε 164 ζευγάρια παπούτσια. Δείχνουν την πλήρη και απόλυτη αποτυχία» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Κογκρέσου, που «εγκατέλειψαν τις νοσοκόμες, οι οποίες συνεχίζουν να πεθαίνουν», επισήμανε ενώπιον δημοσιογράφων.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου επικρατούν οι Δημοκρατικοί, ψήφισε στα μέσα Μαΐου ένα σχέδιο βοήθειας ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διάσωση της αμερικανικής οικονομίας που επλήγη από τον νέο κορονοϊό και τη χρηματοδότηση της παραγωγής εξοπλισμού προστασίας, τον οποίο χρειάζονται οι νοσηλευτές.

Όμως, η Γερουσία, την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, δεν ενέκρινε το σχέδιο και οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στη βάση ενός νέου κειμένου.

«Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς ΜαΚόνελ δεν έκανε τίποτα, δεν έκανε τίποτα απολύτως και οι νοσηλευτές συνεχίζουν να πεθαίνουν», είπε η Στέφανι Σιμς.

Οι παρακάτω εικόνες από παλαιότερη εκδήλωση εργαζομένων υγειονομικών στην Ουάσιγκτον.