Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού ξεπέρασαν σήμερα το ορόσημο των 50.000 στο Ιράκ, το σύστημα υγείας του οποίου έχει γονατίσει μετά από δεκαετίες πολέμου.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, οι μολύνσεις ανέρχονται συνολικά σε 51.524 και οι νεκροί στους 2.050. Ωστόσο, 26.267 άνθρωποι έχουν ήδη αναρρώσει από την ασθένεια Covid-19.

Κρούσματα έχουν αναφερθεί και στις 18 επαρχίες του Ιράκ, όμως τα περισσότερα καταγράφονται στη Βαγδάτη, μια πόλη 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Από τον Μάρτιο οι υγειονομικές αρχές έχουν κάνει 556.000 τεστ. Όμως, λόγω της χρόνιας έλλειψης γιατρών, φαρμάκων και κλινών στα νοσοκομεία, η χώρα βασίζεται κυρίως στην ξένη βοήθεια για να συνεχίσει να εξετάζει τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το Ιράκ διαθέτει 14 νοσοκομειακές κλίνες ανά 10.000 κατοίκους (συγκριτικά, η Γαλλία διαθέτει 60) και μόλις το 1,8% του προϋπολογισμού του πηγαίνει στον τομέα της υγείας.

Γιατροί και νοσηλευτές, από την άλλη, εδώ και χρόνια διαμαρτύρονται για τους χαμηλούς μισθούς τους αλλά και γιατί συχνά δέχονται επιθέσεις από συγγενείς ασθενών που τους κατηγορούν ότι απέτυχαν να θεραπεύσουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Πλέον, ανησυχούν και για τη ζωή τους, καθώς έχουν καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα του νέου κορονοϊού μεταξύ τους, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.