Η αδράνεια της κυβέρνησης όσον αφορά την προώθηση οποιουδήποτε μέτρου σχετικού με την «διαδικασία ειρήνης», την έχει φέρει «στα πρόθυρα της κατάρρευσης», τόνισε μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) ο επικεφαλής του, κ. Σελαχατίν Ντεμίρτας.

«Η υπομονή (μας) εξαντλείται. Έχουμε επισκεφτεί το Ιμραλί (όπου παραμένει φυλακισμένος ο ηγέτης του κουρδικού ένοπλου αυτονομιστικού κινήματος PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν) 16 φορές. Ποιο νομικό πλαίσιο διέπει αυτές τις επισκέψεις; Είπατε ότι θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις. Πού είναι ο νόμος γι’ αυτό;», ανέφερε.

Και ο Οτζαλάν είχε προειδοποιήσει για την πορεία της διαδικασίας ειρήνης, σε συναντήσεις που είχε με την Περβίν Μπουλντάν, τον Σιρίι Σουρέγια Οντέρ και τον Ιντρίς Μπαλουκάν.

«Ένα έστω μικρό βήμα στο Κουρδικό θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο», εκτίμησαν στελέχη του BDP. Η ενδεχόμενη απελευθέρωση κρατουμένων που έχουν πρόβλημα υγείας, η κατάργηση του αντιτρομοκρατικού νόμου, ή πιθανόν αλλαγές στον ποινικό κώδικα, είναι μερικοί από τους τομείς στους οποίους «θα μπορούσαν να γίνουν αλλαγές εν όψει των δημοτικών εκλογών», κατά τις ίδιες πήγες.