Η ασφαλιστική αγορά Lloyd’s of London ζήτησε συγγνώμη για τον «επαίσχυντο» ρόλο της στο εμπόριο σκλάβων του 18ου και του 19ου αιώνα και συμφώνησε να χρηματοδοτήσει φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις που προωθούν ευκαιρίες για μαύρους και μειονότητες.

Περίπου 17 εκατ. άνδρες γυναίκες και παιδιά από την Αφρική απομακρύνθηκαν δια της βίας από τα σπίτια τους και έγιναν δέσμιοι σε ένα από τα πιο άγρια εμπόρια σε όλο τον κόσμο, μεταξύ του 15ου και του 19ου αιώνα. Πολλοί εξ αυτών πέθαναν σε φρικτές συνθήκες.

«Λυπούμαστε για τον ρόλο που διαδραμάτισε η αγορά Lloyd’s στο εμπόριο σκλάβων του 18ου και του 19ου αιώνα – μια φρικτή και επαίσχυντη περίοδο της αγγλικής Ιστορίας, καθώς και της δικής μας», ανέφερε η Lloyd’s όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τα πρόσφατα γεγονότα έριξαν φως στην ανισότητα που βιώνουν οι μαύροι εδώ και πολλά χρόνια ως αποτέλεσμα συστηματικού και διαρθρωτικού ρατσισμού που υφίσταται σε πολλούς τομείς της κοινωνίας και πυροδότησε δύσκολες συζητήσεις που έπρεπε να έχουν γίνει από καιρό».

Η κορυφαία στον κόσμο εμπορική ασφαλιστική αγορά, η Lloyd’s -που ξεκίνησε από το καφενείο του Έντουαρτ Λόιντ το 1688- είναι εκεί όπου συμφωνούνται και δίνονται εγγυήσεις για περίπλοκα ασφαλιστήρια που αφορούν από καταστροφές έως ακυρώσεις εκδηλώσεων.

Η Lloyd’s εξελίχθηκε και κυριάρχησε στην αγορά ναυτασφαλειών, που ήταν σημαντικό στοιχείο στις προσπάθειες της Ευρώπης που ήθελε να δημιουργήσει αυτοκρατορίες και αναζητούσε πλούτο και σκλάβους, οι οποίοι γενικώς τον 18ο αιώνα περιλαμβάνονταν στις ασφαλιστικές πολιτικές στο γενικό ποσοστό για φορτία πλοίων.

Η Lloyd’s είπε ότι θα επενδύσει σε προγράμματα για τη προσέλκυση μαύρων και ανθρώπων από μειονότητες με ιδιαίτερα ταλέντα, να επανεξετάσει τα αντικείμενα τέχνης που έχει ο οργανισμός για να διασφαλίσει ότι δεν είναι ρατσιστικά και να παράσχει οικονομική στήριξη για φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανισμούς που προωθούν ευκαιρίες για μαύρους και μειονότητες.

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού που έχασε τη ζωή του στις 25 Μαΐου κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς, οδήγησε σε μια παγκόσμια επαναξιολόγηση της Ιστορίας και του ρατσισμού.

Κολλέγιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακοίνωσε χθες ότι θέλει να απομακρύνει από το μπροστινό μέρος του κτιρίου του άγαλμα του αποικιοκράτη του 19ου αιώνα Σέσιλ Ρόουντς, που έχει αποτελέσει στόχο αντιρατσιστικών διαδηλώσεων.

Η Greene King, που αυτοχαρακτηρίζεται ως η κορυφαία στη Βρετανία εταιρία ιδιοκτησίας παμπ και ζυθοποιία, ζήτησε συγγνώμη για τα κέρδη που έβγαλε από το εμπόριο σκλάβων ένας από τους αρχικούς ιδρυτές της.

«Είναι ασυγχώρητο που ένας από τους ιδρυτές μας επωφελήθηκε από τη σκλαβιά και τάχθηκε κατά της κατάργησής της», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Νικ Μακένζι. Δήλωσε ότι η εταιρία θα προχωρήσει σε επενδύσεις για να βοηθήσει την κοινότητα των μαύρων, των Ασιατών και όσων ανήκουν σε μειονότητες και να στηρίξει τη φυλετική ποικιλομορφία στις επιχειρήσεις της.