Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Άλι Ζεϊντάν δήλωσε σήμερα ότι έχει δώσει εντολή να σταλούν στρατεύματα στα ανατολικά λιμάνια της χώρας τα οποία έχουν καταλάβει διαδηλωτές, όμως πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη του στρατού είναι πλέον στα χέρια της στρατιωτικής ηγεσίας.

Ο Ζεϊντάν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, όμως έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι ενδέχεται να χρησιμοποιήσει βία για να εκδιώξει τους ενόπλους που από το καλοκαίρι έχουν καταλάβει τρία σημαντικά λιμάνια στην ανατολική Λιβύη διακόπτοντας τις εξαγωγές περίπου 600.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα.

«Πριν από εβδομάδες ζητήσαμε από το υπουργείο Άμυνας να δώσει εντολή στον επιτελάρχη του στρατού να στείλει στρατεύματα στα κατειλημμένα λιμάνια στα ανατολικά», δήλωσε ο Ζεϊντάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Τώρα το θέμα είναι στα χέρια του επιτελείου του στρατού», πρόσθεσε.

Ένοπλοι διαδηλωτές στην ανατολική Λιβύη, που ζητούν μεγαλύτερη περιφερειακή αυτονομία και μεγαλύτερο μέρος από τα κέρδη από την πώληση πετρελαίου, έθεσαν πριν έξι μήνες υπό τον έλεγχό τους τρία στρατηγικής σημασίας λιμάνια της χώρας, και έχουν επανειλημμένα απειλήσει ότι θα πουλήσουν πετρέλαιο παρακάμπτοντας την κυβέρνηση της χώρας.