Αντιπρόσωποι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) αναμένεται να είναι παρόντες στον δεύτερο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στην συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που μια ένοπλη ομάδα θα συμμετάσχει άμεσα στις διαπραγματεύσεις.

Αρκετά ανώτερα στελέχη του ΕΣΣ θα πάρουν μέρος στις συνομιλίες, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν την 10η Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός, ο οποίος έλαβε μέρος στον πρώτο γύρο.

Τρεις αξιωματικοί του ΕΣΣ είχαν συνοδεύσει την αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης στον πρώτο γύρο ως «ανεπίσημοι στρατιωτικοί σύμβουλοι».

Στελέχη του Ανώτερου Επαναστατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου, του οργάνου διοίκησης του ΕΣΣ, είπαν ότι οι αξιωματικοί καταρτίζουν μια λίστα με έξι αξιωματικούς των ανταρτών οι οποίοι θα συνοδεύσουν τους απεσταλμένους της αντιπολίτευσης στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα.

«Μετά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών ήταν πολύ σαφές ότι χρειάζεται να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή και άλλων οργανώσεων στο διάλογο για το μέλλον της Συρίας», δήλωσε ο Άχμεντ Ραμαντάν, ένα στέλεχος του Συνασπισμού.

«Στον επόμενο γύρο, θα έχουμε στο τραπέζι, πλάι μας, ηγετικά στελέχη του Ανώτερου Επαναστατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου τα οποία γνωρίζουν από κοντά τις εξελίξεις στο πεδίο και έδωσαν μάχες για τα δικαιώματα του συριακού λαού », είπε ο Ραμαντάν.

Οι αντάρτες ανέφεραν ότι η συμμετοχή τους εντάσσεται σε μια προσπάθεια να πιεστεί η Δαμασκός να συμφωνήσει στην κήρυξη εκεχειρίας, να άρει την πολιορκία διαφόρων πόλεων και να προχωρήσει σε μια ευρύτερη ανταλλαγή κρατουμένων και αιχμαλώτων.

«Κανείς δεν θέλει να δει να τελειώνουν οι μάχες περισσότερο από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους σε αυτές», είπε ένας από τους διοικητές του Ανώτερου Επαναστατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου που εδρεύει στο Αμάν, ο οποίος δεν είχε έγκριση να μιλά σε δημοσιογράφους και ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Εάν υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα να τερματιστεί ο πόλεμος διαμέσου διαλόγου, τότε έχουμε ευθύνη να προσπαθήσουμε» να το επιτύχουμε, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματικός.

Τα μέλη της αντιπολίτευσης δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει τη συμμετοχή άλλων ένοπλων οργανώσεων, όπως το Συριακό Ισλαμικό Μέτωπο και το Συριακό Επαναστατικό Μέτωπο, που είχαν απορρίψει προηγουμένως κάθε ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις.

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση τερματίστηκε την Παρασκευή χωρίς να επιτευχθεί πρόοδος. Η συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία δεν έχει κάνει ακόμη σαφές εάν προτίθεται να πάρει μέρος στον δεύτερο γύρο.