Έργα Μεγάλων Δασκάλων και ζωγράφων του 19ου αιώνα έβγαλε σήμερα σε δημοπρασία ο οίκος Artcurial, συγκεντρώνοντας 6,3 εκατομμύρια ευρώ (περιλαμβανομένων και των εξόδων), πολύ πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις, με έναν Πίτερ Μπρίγκελ (ή Μπρέγκελ) τον Νεώτερο και ένα σχέδιο του Πολιντόρο ντα Καραβάτζο να ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ το καθένα.

Η μεγάλη «συγκομιδή» στον Οίκο δημοπρασιών στο Ρον-Πουάν των Ηλυσίων Πεδίων, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, αποδεικνύει για άλλη μία φορά πως οι συλλέκτες στη Γαλλία είναι συνεπείς στα ραντεβού τους, παρά την κρίση του κορονοϊού. Δέκα δημοπρατούμενα έργα μάλιστα ξεπέρασαν το όριο των 100.000 ευρώ.

«Μία αίθουσα υπερπλήρης και ενθουσιώδης μαζεύτηκε μετά τη μεγάλη δοκιμασία που αντιμετωπίσαμε τους τελευταίους μήνες κι αποτελεί ένα εγκώμιο στη χαρά του συλλέγειν»  σχολίασε ο Ματιέ Φουρνιέ, αναπληρωτής διευθυντής της Artcurial και παρουσιαστής της δημοπρασίας.

Η συλλογή του Βαρόνου Φ. Εμπέν «Εγκώμιο της Τρελλας»( όπως το διάσημο δοκίμιο του Εράμου του Ρότερνταμ) έτυχε θριαμβευτικής υποδοχής, με το αριστούργημα του Μπρίγκελ του Νεώτερου «Ο βασιλιάς πίνει» να φθάνει τα 629.000 ευρώ.

Ένα σπάνιο ζωγραφικό έργο σε χαρτί από τον μαθητή του Ραφαήλ, τον Πολιντόρο ντα Καραβάτζο, «Ο Ιωσήφ ριγμένος στο πηγάδι από τους αδελφούς του», πωλήθηκε έναντι 604.200 ευρώ, τρεις φορές πάνω από την αρχική εκτιμώμενη τιμή του.

Η ιταλική ζωγραφική βρέθηκε επίσης στο προσκήνιο με το μπαρόκ αριστούργημα του Μπερνάρντο Στρότσι «Ο Δαυίδ που κρατά το κεφάλι του Γολιάθ» που αποκτήθηκε από έναν Ευρωπαίο συλλέκτη για 505.000 ευρώ.

Τέλος, μία ελαιογραφία σε χαλκό από έναν άλλο Μπρίγκελ, το «Δρόμος σε χωριό ζωντανεμένος με φιγούρες κι έναν ταξιδιώτη να αναπαύεται» του Γιαν Μπρίγκελ του Πρεσβύτερου πωλήθηκε στα 579.400 ευρώ (τιμή σχεδόν τριπλάσια από την αρχική εκτίμηση) ενώ μία «Μαγδαληνή» που αποδίδεται στον Πίτερ Πούρμπους, πωλήθηκε για 517.400 ευρώ ( πέντε φορές από την αρχική εκτίμησή του).