Τις ειδικές κυβερνητικές εξουσίες, τις οποίες εισήγαγε προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού θα τερματίσει η Γαλλία,  ωστόσο θα διατηρήσει τη δυνατότητα να επιβάλλει περιορισμούς στις συναθροίσεις και στην ελευθερία των μετακινήσεων για τέσσερις μήνες, όπως έκανε γνωστό το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας.

Καθώς οι μολύνσεις από τον κορονοϊό αυξάνονταν κατακόρυφα εκτός ελέγχου τον Μάρτιο, η Γαλλία ενέκρινε νομοθεσία για μια «κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης», η οποία έδωσε στην κυβέρνηση την εξουσία να περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες με διάταγμα χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση.

Με τα στοιχεία να δείχνουν ότι ο ιός υποχωρεί και με τον αριθμό των νοσηλευόμενων σε μονάδες εντατικής θεραπείας να μειώνεται σταθερά αφότου η κυβέρνηση ήρε το lockdown στις 11 Μαΐου, στη χώρα είναι τώρα πεπεισμένοι πως μπορούν να θέσουν τέρμα και στη νομοθεσία έκτακτης ανάγκης.

«Υπό το φως της θετικής εξέλιξης της υγειονομικής κατάστασης σε αυτό το στάδιο, η κυβέρνηση επιθυμεί να θέσει τέρμα στην κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, η οποία πρέπει να παραμείνει μια εξαίρεση στον κανόνα», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού του Εντουάρ Φιλίπ, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο, το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει σήμερα έναν νέο νόμο που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να περιορίζει την ελευθερία των μετακινήσεων, να καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να κλείνει επιχειρήσεις και να απαγορεύει συναθροίσεις για άλλους τέσσερις μήνες, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η Γαλλία, που έχει τον τρίτο υψηλότερο απολογισμό θανάτων από COVID-19 στην Ευρώπη μετά τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία, χαλάρωσε πολλά από τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που είχε επιβάλει, με τα καταστήματα, τα θέρετρα διακοπών και τα τουριστικά αξιοθέατα να ανοίγουν ξανά σιγά σιγά.

Παρόλα αυτά, οι πολίτες προτρέπονται ακόμη να φορούν μάσκες όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού και να τηρούν απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ τους, ενώ οι περισσότεροι υπάλληλοι εξακολουθούν να εργάζονται από το σπίτι.

Ο απολογισμός των θανάτων στη Γαλλία είναι 29.296, ο πέμπτος μεγαλύτερος στον κόσμο. Χθες, Τρίτη 9 Ιουνίου, ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ έπεσε κάτω από 1.000 για πρώτη φορά από τις 19 Μαρτίου.