Ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ θα συναντηθεί σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , μετά τις νίκες του κυβερνητικού στρατού στο πεδίο της μάχης κοντά στην Τρίπολη και ενόψει ενός νέου γύρου συνομιλιών για την επίτευξη εκεχειρίας στην εμπόλεμη χώρα.

Η Τουρκία άρχισε να στηρίζει στρατιωτικά την κυβέρνηση του Σάρατζ τον Νοέμβριο μετά τη σύναψη συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας και για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο.

Τους τελευταίους μήνες χάρη στην υποστήριξη της Τουρκίας τα στρατεύματα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας έχουν καταφέρει να απωθήσουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης ο οποίος ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης.

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι η συνάντηση Ερντογάν- Σάρατζ θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) στην Άγκυρα.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται μία ημέρα αφού ο στρατός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανακατέλαβε το κεντρικό αεροδρόμιο της Τρίπολης, ενώ σήμερα ανακοίνωσε ότι πλέον ελέγχει όλη τη λιβυκή πρωτεύουσα.

Από την πλευρά του ο ΛΕΣ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την περιοχή της Τρίπολης προς το προπύργιό του την Ταρχούνα.

Εξάλλου τη Δευτέρα ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες για εκεχειρία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και μαχητών στη Λιβύη παρά το εμπάργκο, που έχει επιβληθεί στη χώρα, απειλούν να προκαλέσουν νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάληψη του αεροδρομίου από τις δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας είναι κρίσιμη ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση να χωριστεί η Λιβύη μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

«Όλοι θέλουν να καθίσουν στο τραπέζι χωρίς να χάσουν έδαφος, όμως το έδαφος που ελέγχεις ενισχύει τη θέση σου στο τραπέζι», επεσήμανε ο αξιωματούχος, εξηγώντας ότι Ερντογάν και Σάρατζ θα συζητήσουν τόσο την στρατηγική όσο και την κατάσταση στο πεδίο.

Η επίσκεψη του Σάρατζ στην Άγκυρα πραγματοποιείται μετά τις διάφορες διπλωματικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες Τετάρτη, όταν αξιωματούχοι τόσο από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση όσο και από τις αρχές της ανατολικής Λιβύης ταξίδεψαν στο εξωτερικό για συναντήσεις που φιλοξένησαν ξένες δυνάμεις που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Άχμεντ Μάιτικ και ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Σιγιάλα ταξίδεψαν στη Μόσχα, η οποία στηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ, ενώ αυτός μετέβη στην Αίγυπτο για να συναντηθεί με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.