Σας μπέρδεψε ο τίτλος; Σκεφτείτε πώς νιώθουν οι Βρετανοί που αυτή τη δύσκολη εξίσωση την έχουν πλέον Νόμο! Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στη Βρετανία χθες άλλαξε σε αρκετά του σημεία ο νόμος για την κοινωνική αποστασιοποίηση λόγω του κορονοϊού.

Σε κάποια σημεία η νομοθεσία έγινε πιο αυστηρή και σε κάποια άλλα χαλάρωσε.

Ένα συγκεκριμένο σημείο, ωστόσο, φαίνεται πως δημιούργησε ένα μικρό κενό ως προς την ερμηνεία του, κάτι που ήταν αρκετό ώστε να αναδείξει το φλεγματικό βρετανικό χιούμορ.

Αναλυτικότερα, η τροποποίηση του νομοσχεδίου για την «Προστασία της Δημόσιας Υγείας» περιλαμβάνει διάταξη που αναφέρει: «Κανένα άτομο δεν μπορεί να συμμετάσχει σε συγκέντρωση που πραγματοποιείται σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο σε εσωτερικούς χώρους και αποτελείται από δύο ή περισσότερα άτομα». Καθίσταται, δε, σαφές ότι κανένας δεν μπορεί, χωρίς εύλογη δικαιολογία, να διανυκτερεύσει σε οποιοδήποτε άλλο μέρος εκτός από τον τόπο όπου ζει.

Τα βρετανικά ΜΜΕ, όπως ο Ιndependent, συνεπικουρούμενα από τα social media (όπου έγινε ο σχετικός χαμός), τόνισαν, ωστόσο, πως δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για τα ζευγάρια που δεν μένουν κάτω από την ίδια στέγη. Άρα; Τους απαγορεύει το… σεξ, εντός σπιτιού. Από την άλλη, όμως, τα ζευγάρια μπορούν να βρεθούν σε εξωτερικούς χώρους. Άρα; Τους επιτρέπει το σεξ εκτός σπιτιού!

Προφανώς και το σεξ εκτός σπιτιού διώκεται ποινικά από παλαιότερους νόμους περί ασέμνων αλλά αυτό το μικρό κενό στο νέο Νόμο που εύκολα σηκώνει μια σχετική παρερμηνεία ήταν αρκετό για τους βρετανούς ώστε να κάνουν στη σχετική πλάκα.

Επειδή, όμως, δεν είναι όλα αστεία, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων επεσήμαναν πως συγκεκριμένος Νόμος ουσιαστικά «στοχεύει» στα κοινωνικά δικαιώματα χωρίς να λύνει κάποια προβλήματα και έθεσαν, μάλιστα, ως βασικό παράδειγμα πως οι αστυνομικοί έχουν το δικαίωμα να «κόβουν» πρόστιμα ύψους 100 λιρών σε όσους «σπάνε» τα περιοριστικά μέτρα αλλά την ίδια ώρα οι αστυνομικοί δεν μπορούν να κάνουν έλεγχο σε σπίτια για τα οποία υπάρχουν καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία.

Η όλη ιστορία με το σεξ εντός ή εκτός σπιτιού, πάντως, τέθηκε και στα σοβαρά από τους ίδιους ακτιβιστές οι οποίοι τονίζουν πως δεν πρέπει να επιτραπεί να παρεμβαίνει το κράτος στις προσωπικές επαφές και πως θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να αναθεωρήσει το συγκεκριμένο κομμάτι του Νόμου.