Σχεδόν ομόφωνα ενέκρινε το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας την άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ κατά της απόσχισης, της ανατροπής, της τρομοκρατίας και της ξένης ανάμειξης σε μια πόλη που έχει συνταραχθεί από μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Όπως αναμενόταν, τα σχεδόν 3.000 μέλη του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου υιοθέτησαν το μέτρο, που έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην μητρόπολη του Χονγκ Κονγκ και οδήγησε στην έναρξη διαδικασίας κυρώσεων από την πλευρά των ΗΠΑ.

Όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ, τα μέλη που είχαν συγκεντρωθεί στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού ξέσπασαν σε παρατεταμένα χειροκροτήματα όταν εμφανίστηκε το αποτέλεσμα της διαδικασίας στις οθόνες, ενώ ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στην πόλη και χώρες της Δύσης φοβούνται ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ειδικό καθεστώς αυτονομίας της και τις ελευθερίες της.

Η Κίνα λέει ότι η νομοθεσία έχει στόχο να αντιμετωπίσει την απόσχιση, την ανατροπή, την τρομοκρατία και την ξένη ανάμειξη στην πόλη αλλά το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε τις πρώτες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ εδώ και μήνες.

Στο Χονγκ Κονγκ είχαν ήδη αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών καθώς οι νομοθέτες της μητρόπολης συζητούσαν έναν άλλο νομοσχέδιο που θα ποινικοποιεί κάθε προσβλητική ενέργεια προς τον κινεζικό εθνικό ύμνο, ενώ οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις με στόχο να διατηρηθεί η αυτονομία της πόλης.

Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε εμπορικό κέντρο για να τραγουδήσουν συνθήματα, αλλά δεν υπήρξε επανάληψη των χθεσινών επεισοδίων όταν η αστυνομία προχώρησε σε 360 συλλήψεις καθώς χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους εξοργισμένοι με το νομοσχέδιο για τον εθνικό ύμνο και τη νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια που πρότεινε η Κίνα.

Πέρσι, η πόλη συνταράχθηκε για μήνες από συχνά βίαιες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας εξαιτίας της προσπάθειας να εισαχθεί ένας νόμος, που στη συνέχεια αποσύρθηκε, για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

Ο νόμος της κινεζικής κυβέρνησης για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ τροφοδοτεί φόβους στην ίδια τη μητρόπολη και έξω από αυτή ότι το Πεκίνο επιβάλλει την εξουσία του και διαβρώνει τον υψηλό βαθμό αυτονομίας που απολαμβάνει η πρώην βρετανική αποικία βάσει του μοντέλου «Μία χώρα, δύο συστήματα» από τότε που επέστρεψε σε κινεζική κυριαρχία το 1997.

Τα μέλη του κινεζικού Κοινοβουλίου, του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, που συνεδριάζουν στο Μέγαρο του Λαού, ξέσπασαν σε παρατεταμένα χειροκροτήματα όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: 2.878 ψήφοι υπέρ, με 1 κατά, και 6 αποχές.

Οι λεπτομέρειες του νόμου πρόκειται να αποσαφηνιστούν τις επόμενες εβδομάδες. Αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από τον Σεπτέμβριο.

Οι κινεζικές αρχές και η στηριζόμενη από το Πεκίνο κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ λένε ότι δεν υπάρχει καμία απειλή για την αυτονομία της πόλης και ότι ο νέος νόμος θα έχει πολύ συγκεκριμένη στόχευση.

«Ο νόμος δεν θα επηρεάσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της μητρόπολης Κάρι Λαμ σε ανακοίνωση, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ θα συνεργαστεί πλήρως με το Πεκίνο «προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες νομοθετικές εργασίες το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εκφράσει ανησυχίες για την εξέλιξη αυτή και τις επιπτώσεις της σε ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο χρηματοπιστωτικά κέντρα.