Οι δήμαρχοι των ιταλικών πόλεων που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι Τζόγια Τάουρο, το οποίο επελέγη ως σημείο μεταφόρτωσης των χημικών όπλων της Συρίας, προειδοποίησαν σήμερα ότι θα διαμαρτυρηθούν για την απόφαση αυτή αν δεν τους δοθούν εγγυήσεις για τη μέγιστη ασφάλεια από οποιονδήποτε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ή το περιβάλλον.

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα μέτρα ασφαλείας θα βρίσκονται στο ύψιστο επίπεδο και θέλουμε η κυβέρνηση να μας ενημερώσει καλύτερα ώστε να μπορούμε να καθησυχάσουμε τους κατοίκους μας. Αν δεν ενημερωθούμε καλύτερα, τότε θα υπάρξουν διαδηλώσεις», δήλωσε η δήμαρχος του Ροζάρνο, Ελιζαμπέτα Τριπόντι.

Η ιταλική κυβέρνηση επέλεξε το Τζόγια Τάουρο, τη μεγαλύτερη λιμενική εγκατάσταση της χώρας για εμπορευματοκιβώτια, που βρίσκεται στη νότια περιοχή της Καλαβρίας, για τη μεταφορά 560 τόνων χημικών παραγόντων «προτεραιότητας Α» του συριακού χημικού οπλοστασίου από ένα δανέζικο πλοίο σε ένα αμερικανικό, όπου θα καταστραφούν.

Ο Ντομένικο Μανταφέρι, δήμαρχος του Σαν Φερντινάντο, της πόλης που βρίσκεται πιο κοντά στο Τζόγια Τάουρο, είχε αρχικά απειλήσει να κλείσει το λιμάνι, ενώ άλλοι δήμαρχοι είχαν εμφανιστεί πιο ευέλικτοι. «Είμαι ρεαλίστρια. Γνωρίζω ότι δεν μπορώ να κλείσω το λιμάνι, οι επιχειρήσεις του οποίου είναι πολύ σημαντικές για την τοπική οικονομία», δήλωσε η Τριπόντι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο υπουργός Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι και η υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο δήλωσαν ότι οι φόβοι των ντόπιων είναι αβάσιμοι και επισήμαναν ότι περίπου 30.000 τόνοι εξίσου επικίνδυνων χημικών πέρασαν πέρυσι από το λιμάνι χωρίς να προκληθεί κανένα περιστατικό.

«Είναι σωστό να υπάρξει μια ανάμειξη των δημάρχων, των τοπικών διοικητών και της περιοχής», σημείωσε σήμερα ο Λούπι. «Μαζί μπορούμε να εγγυηθούμε καλύτερα την ασφάλεια», πρόσθεσε.

Ο Αχμέτ Ουζουμτζού, ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), δήλωσε ότι όλη η επιχείρηση αυτή δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 48 ώρες και ότι τα χημικά δεν θα αποθηκευτούν στο λιμάνι, παρά μόνον θα μεταφερθούν από το ένα πλοίο στο άλλο.