Το πρώτο μωρό από μεταμοσχευμένη μήτρα είναι πολύ πιθανό να γεννηθεί την επόμενη χρονιά. Εννιά άτεκνες γυναίκες, οι οποίες είτε είχαν γεννηθεί χωρίς μήτρα ή είχε αφαιρεθεί λόγω καρκίνου, υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση, ενώ τα όργανα είχαν δωρίσει κοντινοί συγγενείς τους.

Οι γυναίκες θα υποβληθούν σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού πειράματος που γίνεται στη Σουηδία και δίνει ελπίδα στις γυναίκες που δυσκολεύονται να συλλάβουν.

Οι νέες μήτρες, που προέρχονται από τις μανάδες των γυναικών αυτών ή από άλλες συγγενείς τους, οι οποίες έχουν αποκτήσει ήδη οικογένεια, όχι μόνο θα τους επιτρέψουν να βιώσουν τη χαρά της μητρότητας αλλά θα τους «διασφαλίσει» ότι τα μωρά θα είναι γενετικά δικά τους.

Ενδέχεται λοιπόν η ίδια μήτρα που «φιλοξένησε» την κάθε μία από τις γυναίκες αυτές, να κουβαλήσει για 9 μήνες και τα δικά τους μωρά.

Η μέθοδος που ακολουθείται στη Σουηδία, ωστόσο, έχει δεχθεί και αρνητικές κριτικές και έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις εγείροντας ηθικά διλλήματα, καθώς οι μήτρες προέρχονται από ζωντανούς δότες.

Οι Σουηδοί ερευνητές όμως υποστηρίζουν ότι τα όργανα αυτά είναι γενικά σε καλύτερη κατάσταση και οι πιθανότητες να γίνουν αποδεκτά από τον οργανισμό του ασθενούς είναι μεγαλύτερες.

«Πρόκειται για ένα νέο τύπο χειρουργείου» ανέφερε στη Daily Mail ο Dr Mats Brannstrom από το Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του πανεπιστημίου του Gothenburg.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι γυναίκες που υποβλήθηκαν στη μεταμόσχευση είναι καλά στην υγεία τους και σύντομα θα προσπαθήσουν να μείνουν έγκυες, με τη βοήθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ωστόσο, όπως επισημαίνει δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η διαδικασία θα είναι επιτυχής.

Η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στον κόσμο πραγματοποιήθηκε το 2000 στη Σαουδική Αραβία. Ο οργανισμός της γυναίκας όμως απέρριψε το μόσχευμα μετά από τέσσερις μήνες.

Τούρκοι γιατροί πραγματοποίησαν μία άλλη επιτυχημένη επέμβαση το 2011 στην Derya Sert, όμως η ασθενής έχασε το μωρό που κυοφορούσε την περασμένη χρονιά.