Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα τη μεταφορά στη Σλοβακία των τριών τελευταίων Ουιγούρων, Κινέζων μουσουλμάνων, που κρατούνταν ακόμη στη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο μολονότι είχαν αθωωθεί εδώ και χρόνια, ελλείψει μιας τρίτης χώρας που θα τους δεχόταν στο έδαφός της.

«Οι ΗΠΑ ευχαριστούν την σλοβακική κυβέρνηση γι’ αυτήν την ανθρωπιστική κίνηση και την βούλησή της να υποστηρίξει τις αμερικανικές προσπάθειες για να κλείσει η φυλακή του Γκουαντάναμο», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, διευκρινίζοντας ότι η μεταφορά αυτή γίνεται σε «εκούσια» βάση.

Οι τρεις πρώην κρατούμενοι είναι ο Γιούσεφ Αμπάς, ο Σαϊντουλάχ Χάλικ και ο Χατζιάκμπαρ Αμπντούλ Γούπερ, για τους οποίους η δικαιοσύνη είχε αποφανθεί από τον Οκτώβριο του 2008 ότι μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Συνολικά 22 Κινέζοι Ουιγούροι είχαν φυλακιστεί στο Γκουαντάναμο. Όλοι είχαν αθωωθεί ήδη επί της κυβέρνησης του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, αλλά εξακολουθούσαν για χρόνια να σαπίζουν στην αμερικανική αυτή φυλακή στην Κούβα, καθώς φοβόντουσαν την δίωξή τους στην περίπτωση που θα επέστρεφαν στην Κίνα.

Η μειονότητα των Ουιγούρων, οι οποίοι είναι μουσουλμάνοι τουρκόφωνοι, ζει στην Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα. Ορισμένες οργανώσεις Ουιγούρων κατηγορούν τις κινεζικές αρχές για μια πολιτική και θρησκευτική καταστολή, ενώ το Πεκίνο τους κατηγορεί για «τρομοκρατία».

Οι τρίτες χώρες παρουσιάζονταν επιφυλακτικές στο να τους δεχθούν στο έδαφός τους φοβούμενες την αντίδραση του Πεκίνου. Εν τέλει η Αλβανία δέχθηκε πέντε το 2006, το Παλάου έξι και οι Βερμούδες τέσσερις το 2009, ενώ άλλοι δύο μετέβησαν στην Ελβετία το 2010 και άλλοι δύο στο Ελ Σαλβαδόρ, το 2012.