Αισιόδοξα είναι στοιχεία για την Ιταλία εν μέσω κορονοϊού. Για πρώτη φορά, χθες, Δευτέρα (20/4) ο αριθμός των θετικών στον ιό περιορίστηκε κατά 20 ανθρώπους σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο. Τα κρούσματα συνολικά είναι πλέον 108.237.

Το άκρως ελπιδοφόρο μήνυμα σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποδεικνύει ότι η στρατηγική των αυστηρών μέτρων αποδίδει. Παράλληλα, όπως μεταδίδει σε σχετικό της ρεπορτάζ η Deutsche Welle μειώνονται διαρκώς οι εισαγωγές στις εντατικές μονάδες και στα νοσοκομεία.

Για τον λόγο αυτό, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σε νέο μήνυμά του μέσω διαδικτύου ζήτησε από τους συμπατριώτες του να κάνουν ακόμη υπομονή, έστω και αν γνωρίζει ότι πολλοί έχουν κουραστεί. «Θα ήταν ανεύθυνο να ξεκινήσουν αμέσως όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες», συμπλήρωσε.

Σχέδιο για τη βαθμιαία επιστροφή στην καθημερινότητα

Ο Τζουζέπε Κόντε τόνισε επίσης ότι μέσα σε αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει λεπτομερές σχέδιο για την βαθμιαία επιστροφή στην καθημερινότητα από τις 4 Μαΐου και μετά.

Στην πραγματικότητα όμως δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν ήδη ξαναρχίσει να λειτουργούν, με μια απλή υπεύθυνη δήλωση ότι θα τηρούν τις αναγκαίες προφυλάξεις. Από βιομηχανίες επίπλων μέχρι γνωστούς οίκους μόδας της Φλωρεντίας.

Τα προβλήματα βέβαια δεν λείπουν. Tα σχολεία στην Ιταλία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οι γονείς θα επιστρέψουν σχετικά σύντομα στη δουλειά, χωρίς να ξέρουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους. Τα κρατικό βοήθημα για μπέϊμπι σίτινγκ δεν αρκεί και η λύση της φροντίδας στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού ως γωστόν, δεν εγκρίνεται από τους γιατρούς.

Όσο για το πολιτικό σκέλος, η Ιταλία θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, με το γνωστό αίτημα για ευρωομόλογα ή κορoνο-ομόλογα. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές όμως -έστω και αν έχει μετατρέψει το όλο θέμα σε προσωπικό του στοίχημα- στο τέλος ο Κόντε θα δεχθεί έναν συμβιβασμό, ο οποίος μπορεί να είναι πιθανώς η χρηματοδότηση Ευρωπαϊκού Ταμείου για την ανάκαμψη.