Είκοσι πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της COVID-19 στην Κροατία και 400 έχουν αναρρώσει, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Βίλι Μπέρος.

Αναφερόμενος στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού σε γηροκομείο του Σπλιτ, ο υπουργός σημείωσε ότι από το σύνολο των 119 ενοίκων του γηροκομείου, 50 είναι θετικοί στον κορονοϊό. Ογδόντα μέλη του προσωπικού του γηροκομείου βρέθηκαν, επίσης, θετικά στον κορονοϊό.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Κροατίας, Κρούνοσλαβ Τσαπάκ τόνισε ότι κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν και σε ένα γηροκομείο στο Ντουμπρόβνικ. Οι ένοικοι του γηροκομείου, όπως και το προσωπικό, υποβάλλονται σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις.

Πολωνία

Η Πολωνία θα αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα στις 19 Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Λούκας Σουμόφσκι.

«Από την 19η θα αρχίσουμε σιγά-σιγά να ξεπαγώνουμε την οικονομία», δήλωσε ο Σουμόφσκι μιλώντας στον ιδιωτικό πολωνικό ραδιοσταθμό RMF FM.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μίλερ είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα πως η Πολωνία είναι πιθανόν να άρει πρώτα τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη λειτουργία των καταστημάτων.

«Αποφάσεις θα ληφθούν αύριο ή μεθαύριο σχετικά με το μελλοντικό σενάριο που θα πρέπει να εφαρμοσθεί», δήλωσε ο Μίλερ μιλώντας στον δημόσιο ραδιοσταθμό.

Σλοβενία

Στη σταδιακή επανεκκίνηση της παραγωγικής τους δραστηριότητας προχωρούν από σήμερα μεγάλες επιχειρήσεις στη Σλοβενία, οι οποίες είχαν αναστείλει την λειτουργία τους εξαιτίας της COVID-19. Στη χώρα, όπου έχουν καταγραφεί 55 θάνατοι από κορονοϊό, παραμένουν σε ισχύ τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή στις 13 Μαρτίου.

Ο κατασκευαστής οικιακών συσκευών Gorenje, είχε αναστείλει προσωρινά τις δραστηριότητές του στις 23 Μαρτίου. Το εργοστάσιο της εταιρείας που παράγει πλυντήρια και στεγνωτήρια άρχισε τις εργασίες του την περασμένη Παρασκευή και άλλες γραμμές παραγωγής στο Βέλενιε αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα.

Η Adria Mobil, η οποία έκλεισε στις 18 Μαρτίου, ανακοίνωσε ότι οι γραμμές συναρμολόγησης θα αρχίσουν να λειτουργούν ξανά στις 14 Απριλίου, με την εταιρεία να εισάγει ευέλικτες ώρες εργασίας για την προστασία των εργαζομένων.

Η Elan, μια άλλη εταιρεία που ανέστειλε την παραγωγή της στα μέσα Μαρτίου, υιοθετεί παρόμοια μέτρα για την αναδιοργάνωση των αλλαγών για να εξασφαλίσει ότι όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα θα εργάζονται στον ίδιο χώρο.

Η Revoz, το εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων που ανήκει στη Renault, ανακοίνωσε ότι το ενδεχόμενο επανέναρξης της δραστηριότητάς της στις 20 Απριλίου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η επανάληψη των υπηρεσιών δημοσίων συγκοινωνιών, η προσφορά εξαρτημάτων και οι εξελίξεις στη Γαλλία και την Ισπανία.

Παρά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για την αναχαίτιση ή τουλάχιστον την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού, πολλές μεγάλες εταιρείες κυρίως από τον κλάδο των τροφίμων λειτουργούσαν στο σύνολο, σχεδόν, της παραγωγικής τους ικανότητας.

Ορισμένες εταιρείες απλώς μείωσαν το εύρος των δραστηριοτήτων τους, μεταξύ των οποίων η παραγωγός αλουμινίου Talum και η Hidria, η οποία κατασκευάζει κυρίως προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για την αυτοκινητοβιομηχανία.