Η αμερικανική διπλωματία ζήτησε χθες να μην γίνει προϊόν «υπερ-ερμηνείας» η επίσκεψη στο Ιράν του Ιρακινού πρωθυπουργού, Νούρι αλ Μαλίκι, παρά την τάση της Τεχεράνης να «αναμειγνύεται» στα εσωτερικά θέματα του Ιράκ.

«Εγώ δεν θα υπερ-ερμήνευα αυτό», απάντησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι, ερωτηθείς για την επίσκεψη, «όμως εμείς πιστεύουμε πως το Ιράν θα μπορούσε να είναι καλύτερος γείτονας, σεβόμενο την κυριαρχία του Ιράκ και παύοντας να υποστηρίζει όσους χρησιμοποιούν βία στη χώρα αυτή».

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, που επισκέπτεται το Ιράν στα πλαίσια μίας περιφερειακής του περιοδείας για να εξασφαλίσει υποστήριξη στην υποψηφιότητά του για τη νέα κυβέρνηση στο Ιράκ, ζήτησε από την Τεχεράνη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας του.

«Προ πολλού ανησυχούμε για το Ιράν και για το γεγονός ότι αναμειγνύεται στις ιρακινές υποθέσεις», τόνισε ο Κρόουλι, τονίζοντας πάντως πως η Βαγδάτη θα πρέπει να συσφίξει διπλωματικές σχέσεις «με όλες τις γειτονικές χώρες». «Θέλουμε μία κυβέρνηση που να μπορεί να υποστηρίξει τους σουνίτες, τους σιίτες, τους Κούρδους και όλες τις άλλες εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες», πρόσθεσε ο ίδιος.