Να ανοίξουν εκ νέου κάποιους τομείς της οικονομίας εξετάζουν Ινδία και Πακιστάν όπως δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες, καθώς στην περιοχή εντείνονται οι επιπτώσεις από την καθολική καραντίνα που επιβλήθηκε με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Ινδοί αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ επεσήμαναν ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της covid-19 στη χώρα ανέρχεται σήμερα σε 9.152, ενώ 308 άνθρωποι έχουν πεθάνει. Ο αριθμός αυτός αποτελεί μεγάλη αύξηση σε σχέση με τους λιγότερους από 1.000 ασθενείς που είχαν καταγραφεί πριν δύο εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι στη χώρα του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων έχει επιβληθεί αυστηρή καραντίνα 21 ημερών.

Όμως εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις εκατομμύρια Ινδοί έχουν μείνει άνεργοι και η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας θα πέσει στο 1,5% με 2,8% το οικονομικό έτος που ξεκίνησε την 1η Απριλίου, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τρεις δεκαετίες.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει ζητήσει από το υπουργικό του συμβούλιο να καταρτίσει σχέδια για το άνοιγμα κάποιων κρίσιμων βιομηχανιών, δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Το ένα σχέδιο περιλαμβάνει να ξεκινήσει και πάλι η παραγωγή αυτοκινήτων, υφασμάτων, αλλά και ο τομέας της άμυνας και της παραγωγής ηλεκτρονικών συσκευών, όπως αναφέρει κυβερνητική έκθεση που έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ξεκινήσουν την παραγωγή τους στο ένα τέταρτο του κανονικού, διατηρώντας παράλληλα τους κανόνες της κοινωνικής απόστασης, πρόσθετε η έκθεση.

«Όπως έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να προχωρήσουμε προς την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας, φροντίζοντας παράλληλα να τηρηθούν οι κανόνες της κοινωνικής απόστασης και της καραντίνας», δήλωσε ο Μανοχάρ Λαλ Χάταρ, επικεφαλής της κυβέρνησης του κρατιδίου Χαριάνα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αρχές θα χωρίσουν το κρατίδιο σε τρεις ζώνες: μία κόκκινη όπου έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού, μια πορτοκαλί με λιγότερα κρούσματα και μία πράσινη που δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδέχεται να ακολουθήσει αντίστοιχο σχέδιο, επεσήμαναν αξιωματούχοι.

«Στην πράσινη ζώνη, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να ξεκινήσουν να λειτουργούν, με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρηματίες θα τηρούν τους κανόνες. Θέλουμε οι μικρές επιχειρήσεις να ξεκινήσουν να λειτουργούν αρχικά με χαμηλότερη παραγωγή», εξήγησε ο Χάταρ, στενός σύμμαχος του Μόντι.

Η καθολική καραντίνα στην Ινδία λήγει τα μεσάνυκτα της Τρίτης και ο Μόντι αναμένεται να αποφασίσει σύντομα αν θα παραταθεί. Αρκετά κρατίδια έχουν ζητήσει την παράτασή της καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, όμως επιθυμούν παράλληλα οι κανόνες της καραντίνας να μην είναι τόσο αυστηροί.

Διαβουλεύσεις στο Πακιστάν

Στο Πακιστάν η αρχή ελέγχου υπό τον πρωθυπουργό Ίμραν Χαν, στην οποία συμμετέχει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, αναμένεται να συσκεφθεί σήμερα για να αποφασίσει αν θα παραταθεί η καθολική καραντίνα στη χώρα μετά τις 15 Απριλίου, δήλωσαν δύο υπουργοί.

«Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει τουλάχιστον μια παράταση δέκα ημερών ή δύο εβδομάδων», επεσήμανε ένας εξ αυτών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της σύσκεψης θα αποφασιστεί και ο πλήρης αποκλεισμός των εστιών του κορονοϊού.

Οι υπουργοί σημείωσαν ότι στη διάρκεια της σύσκεψης θα καταρτιστεί και ένα σχέδιο επαναλειτουργίας κάποιων τομέων της οικονομίας, κυρίως των κατασκευών και των εξαγωγών, ενώ πρόσθεσαν ότι οι επιχειρηματίες θα πρέπει να δώσουν εγγυήσεις ότι θα συμμορφώνονται με τα μέτρα ασφαλείας και ότι θα προχωρήσουν στην απολύμανση των εργοστασίων τους. Θα τους επιτραπεί να επαναλειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό.

Στο Πακιστάν έχουν καταγραφεί 5.374 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 93 θάνατοι.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία τώρα είναι ότι οι πολίτες θα πεθάνουν από την πείνα. Το δίλημμα είναι ότι από τη μία μεριά πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους ώστε να μην πεθάνουν από τον ιό και από την άλλη να αποτρέψουμε τους θανάτους από την πείνα εξαιτίας της καραντίνας», δήλωσε ο Χαν σε μήνυμά του χθες Κυριακή.