Wooden House ονόμασε το γραφείο Turato Architects τη δημιουργία του στο θέρετρο του Κλίμνο στην Κροατία.

Εγκατεστημένο μέσα σε ένα μεγάλο και προνομιακό οικόπεδο μπροστά στη θάλασσα, είναι ένα εξοχικό που φτιάχτηκε με μεράκι και το προσωπικό γούστο των ιδιοκτητών.

Προορίζεται εξάλλου για διακοπές και αναψυχή, γι’ αυτό και επιλέχθηκε το «ανάλαφρο» αισθητικά ξύλο ως βασικό δομικό υλικό.

Είναι μια βίλα 380 τ.μ. που ολοκληρώθηκε το 2017 ως ένας ανοιχτός χώρος με τζαμαρίες. Πολλαπλές είσοδοι δεσπόζουν στο σπίτι για να μην περιορίζεται η πρόσβαση στο εξωτερικό, αλλά και μια ταράτσα με πολύχρωμο πλακάκι, δίνοντας μια νότα παράδοσης στον χώρο.

Ο κήπος και η πισίνα ολοκληρώνουν την αψεγάδιαστη δημιουργία. Μια δημιουργία που δεν έχει κανένα κλασικό παράθυρο ή πόρτα, ούτε τοίχους με την παραδοσιακή έννοια του όρου.

Ούτε και δωμάτια όμως όπως τα ξέρουμε. Ή πατώματα. Δεν υπάρχουν μόνιμοι χώροι εδώ, ούτε η κλασική ιεράρχηση του σπιτιού που γνωρίζουμε. Ούτε καν ξεκάθαρος στόχος στο σπίτι.

Όλα αλλάζουν σύμφωνα με τις διαθέσεις και τις εκάστοτε ανάγκες των ενοίκων. Δομικά «κουτιά» σχηματίζονται πανεύκολα παίζοντας με τις τζαμαρίες, γεννώντας κλειστούς χώρους κατά το δοκούν.

Το μόνο σταθερό είναι η πελώρια σκεπή, που περιλαμβάνει όλους τους απαραίτητους χώρους που έχουμε μάθει να ονομάζουμε κουζίνα, καθιστικό κ.λπ. Μόνο που κουζίνα λογίζεται εδώ ένας χώρος που φιλοξενεί απλώς τις λευκές συσκευές.

Το Wooden House είναι εδώ για να δημιουργήσει μια οπτική ατμόσφαιρα περισσότερο παρά μια χωρική συνθήκη…