Το μήνυμα μιας ισλαμιστικής οργάνωσης με το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση με αυτοκίνητο στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου θα έπρεπε να κάνει να σιωπήσουν όσοι αμφιβάλλουν για την απειλή της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της Κίνας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Μία οργάνωση που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κίνημα του Τουρκεστάν δημοσίευσε μία ηχογραφημένη ομιλία στη γλώσσα των Ουιγούρων του αρχηγού της, Αμπντουλάχ Μανσούρ. Ο Μανσούρ λέει στην ομιλία αυτή ότι η επίθεση που πραγματοποιήθηκε από μουτζαχεντίν, ή ιερούς πολεμιστές, ήταν μόνο η αρχή των επιθέσεων εναντίον των κινεζικών αρχών.

Η Κίνα κατηγόρησε το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν για την επίθεση της 28ης Οκτωβρίου, όταν όχημα έπεσε πάνω σε περαστικούς στην πλατεία και τυλίχθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων στο αυτοκίνητο και δύο περαστικών.

Οι αρχές συνέλαβαν πέντε ανθρώπους κι ισχυρίστηκαν ότι είναι εξτρεμιστές ισλαμιστές οι οποίοι σχεδίαζαν ιερό πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Τσιν Γκανγκ, δήλωσε ότι το κίνημα και η οργάνωση που μετέδωσε το μήνυμα είναι η ίδια ομάδα, η οποία όπως πρόσθεσε αποκάλυψε έτσι τις πραγματικές τρομοκρατικές της προθέσεις.

«Τα μηνύματα αυτά αποκαλύπτουν την πραγματική τρομοκρατική φύση της οργάνωσης αυτής κι επίσης επιτρέπουν σε εκείνους που πρόσφατα εξέφραζαν υποψίες για την φύση του περιστατικού να δουν ξεκάθαρα την αλήθεια.» είπε ο Τσιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Η κινεζική κυβέρνηση θα «συνεχίσει την επίθεση» εναντίον αυτής της οργάνωσης, που προκάλεσε το χάος καθώς επιδιώκει να διχοτομήσει την Κίνα, τόνισε ο Τσιν.

Μετά το περιστατικό στην Τιενανμέν, η ασφάλεια έχει αυξηθεί τόσο στο Πεκίνο όσο και στην Σιντζιάνγκ, την επαρχία στα βάθη της κινεζικής δύσης, πατρίδα της εθνοτικής ομάδας των μουσουλμάνων Ουιγούρων, όπου πολλοί συνεχίζουν να εξεγείρονται.

Πολλοί Ουιγούροι φέρουν βαρέως τους ελέγχους που επιβάλλονται από το Πεκίνο και την εισροή μεταναστών της φυλής Χαν. Κάποιες ομάδες Ουιγούρων πραγματοποιούν εκστρατεία υπέρ μιας ανεξάρτητης πατρίδας για το λαό τους, η γλώσσα του οποίου είναι τουρκογενής.

Εξόριστοι Ουιγούροι, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάποιοι ειδικοί έχουν εγείρει αμφιβολίες για το τι η Κίνα θεωρεί τρομοκρατική επίθεση. Ρεπορτάζ ξένων μέσων για το επεισόδιο στην Τιενανμέν έθεσαν εξάλλου το ερώτημα αν εάν η ενέργεια στην Τιενανμέν αποτελούσε εκδίκηση για τις πολιτικές σε βάρος της μειονότητας.

Ο Τσιν δήλωσε ότι δε μπορούν να υπάρχουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

«Ελπίζουμε ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες από εδώ και στο εξής θα αυξήσουν το συντονισμό και τη συνεργασία (τους με την Κίνα) εναντίον της τρομοκρατίας προκειμένου να εγγυηθούμε μαζί την παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» υπογράμμισε.