Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι από τη Δευτέρα κλείνει τα σύνορα για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ευρώπη, την Αυστραλία και χώρες της Ασίας, για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η απαγόρευση, που θα ισχύσει για έναν μήνα, αφορά επιβάτες πτήσεων που αναχωρούν από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) — δηλαδή τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία — καθώς επίσης και από την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Μαλαισία, αν δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της Βραζιλίας ή δεν έχουν σοβαρούς επαγγελματικούς ή οικογενειακούς λόγους να μπουν στη βραζιλιάνικη επικράτεια, διευκρινίζεται σε κοινή υπουργική απόφαση.

Ο υπουργός Υγείας Λουίς Ενχίκε Μαντέτα δήλωσε χθες ότι ο κορονοϊός εξαπλώνεται «μαζικά» στις περισσότερες περιοχές της Βραζιλίας και προέβλεψε ότι η εικόνα θα γίνει πιο καθαρή την προσεχή εβδομάδα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Η Βραζιλία κατέγραψε τον έβδομο θάνατο εξαιτίας του κορονοϊού χθες Πέμπτη, ενώ νωρίτερα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πλέον έχει αυξηθεί σε 621, ή κατά 193 από την προηγουμένη.

Ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος μέχρι πρότινος προτιμούσε να υποβαθμίζει την κρίση και μίλαγε περί «υστερίας», σημείωσε χθες πως αναμένει η πανδημία να φθάσει στην κορύφωσή της στη χώρα του σε τρεις ως τέσσερις μήνες και πρόσθεσε πως προβλέπει πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί σε έξι ως επτά μήνες.

Απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας του με βίντεο που αναμεταδιδόταν απευθείας από τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο ακροδεξιός πολιτικός διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του λαμβάνει μέτρα, ενώ επέμεινε στο ότι ο δικός του ρόλος δεν είναι να πανικοβάλλει τον κόσμο.

164 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Μεξικό, διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τα σύνορα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στο Μεξικό ανήλθε χθες Πέμπτη σε 164, από 118 μία ημέρα νωρίτερα, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, μία ημέρα αφού σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος εξαιτίας της πανδημίας στη χώρα.

Οι κυβερνήσεις του Μεξικού και των ΗΠΑ συζητούν την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στην προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης της πανδημίας, ανέφερε παράλληλα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Δύο πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση δήλωσαν πως οι περιορισμοί ίσως επιβληθούν από σήμερα Παρασκευή και θα είναι παρόμοιοι με αυτούς που τέθηκαν εφαρμογή στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξήγησε ότι συζητά με τον μεξικανό ομόλογό του Μαρσέλο Εμπράρδ «ισορροπημένα» μέτρα, τα οποία «θα προστατεύουν τους πολίτες μας από την περαιτέρω διάδοση» του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, αλλά παράλληλα και το διμερές εμπόριο. «Μαζί, μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και να δώσουμε προτεραιότητα» στη συνέχιση «των σημαντικών εμπορικών συναλλαγών μας», πρόσθεσε.

11 νέα κρούσματα στη Νέα Ζηλανδία

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα πως κατέγραψαν 11 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, με το σύνολο των ασθενών να ανέρχεται πλέον σε 39 στη χώρα αυτή.

Κανένας από τους 11 ανθρώπους που επιβεβαιώθηκε πως μολύνθηκαν δεν χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο. Τέθηκαν σε περιορισμό κατ’ οίκον.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και περιμένουμε ότι θα υπάρξουν κι άλλα, δοθείσης της ταχύτατα εξελισσόμενης κατάστασης διεθνώς», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Νέας Ζηλανδίας, ο Δρ. Άσλεϊ Μπλούμφιλντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.