Επτά συμπολίτες τους, που σκοτώθηκαν στη διάρκεια μιας νύχτας συγκρούσεων με τους οπαδούς του σιίτη ηγέτη, Μοκτάντα Σαντρ στη Νατζάφ, στα νότια της χώρας, κηδεύουν σήμερα οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στο Ιράκ. Μάλιστα, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν το κίνημα διαμαρτυρίας τους που γεννήθηκε τον Οκτώβριο.

Στη Νατζάφ, έναν από τους πιο ιερούς τόπους του σιιτισμού, ο καταυλισμός των αντικυβερνητικών διαδηλωτών που υπέστη επίθεση την προηγουμένη, καταλαμβάνεται πλέον από οπαδούς του Σαντρ, που έχουν εγκατασταθεί μέσα στα αποκαΐδια, μεταδίδει δημοσιογράφος του AFP.

Πριν από μερικές ημέρες, ο πολύ ευμετάβλητος Σαντρ, οι οπαδοί του οποίου διαδήλωναν από τις αρχές Οκτωβρίου μαζί με τους άλλους διαδηλωτές, έκανε στροφή 180 μοιρών. Διέσπασε τη λαϊκή εξέγερση και εξέφρασε την υποστήριξή του στον νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Αλάουι, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα μόνο εφόσον το υπουργικό συμβούλιό του λάβει την έγκριση της Βουλής σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός.

Από τότε, τα δύο στρατόπεδα έχουν έρθει σε αντιπαράθεση σε διάφορες πόλεις και ένας διαδηλωτής δολοφονήθηκε με μαχαίρι τη Δευτέρα (03/02) στη αλ-Χίλα, νότια της Βαγδάτης.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, στη Νατζάφ, οι επτά διαδηλωτές που σκοτώθηκαν επλήγησαν από σφαίρες στο κεφάλι και στο σώμα σύμφωνα με ιατρικές πηγές, προκαλώντας το ξέσπασμα διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Τα «γαλάζια καπέλα», οι οπαδοί του Μοκτάντα Σαντρ που έχουν υιοθετήσει αυτό το κάλυμμα της κεφαλής, αλλά και οι δυνάμεις της τάξης κατηγορήθηκαν οι πρώτοι για βία και οι δεύτερες επειδή δεν τη σταμάτησαν.

Στη διάρκεια της νύχτας, εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, σε υποστήριξη των συντρόφων τους στη Νατζάφ, στην Ντιουανίγια και στη Νασιρίγια, άλλες δύο πόλεις που βρίσκονται στην αιχμή των διαδηλώσεων στον νότο, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σήμερα, στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης, οι διαδηλωτές που απορρίπτουν τον διορισμό του Αλάουι, επειδή ήταν δύο φορές υπουργός ενός συστήματος με το οποίο θέλουν να τελειώνουν, δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στους δρόμους έπειτα από τέσσερις και πλέον μήνες ενός κινήματος που σημαδεύτηκε από βία.

Από την 1η Οκτωβρίου, σχεδόν 490 άνθρωποι είναι νεκροί και 30.000 τραυματίστηκαν σε βίαια επεισόδια που συνδέονται με τις διαδηλώσεις, στην πλειονότητά τους διαδηλωτές, σύμφωνα με απολογισμό που συνέθεσε το AFP και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με πηγές από τις δυνάμεις ασφαλείας και ιατρικές πηγές.

Ο Αλάουι υποσχέθηκε σε αντιπροσωπείες των διαδηλωτών με τις οποίες συναντήθηκε ότι «θα προτείνει έναν ή δύο υπουργούς προερχόμενους από το κίνημα» που καταγγέλλει τη διαφθορά και τον νεποτισμό στο Ιράκ, 16η πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International).

Ωστόσο, όσο η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, ο Αλάουι δεν έχει εξουσιοδότηση να λάβει οποιαδήποτε απόφαση και η παραιτηθείσα κυβέρνηση του Άντελ Αμπντέλ Μάχντι εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων.