Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε σήμερα ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα συστήματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα (…). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 18 χώρες και τα θύματα μέχρι την καταμέτρηση της 30ης Ιανουαρίου ήταν 170.

Την ίδια ώρα, ο ιός εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στην Κίνα και στο εξωτερικό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, μολονότι κήρυξε διεθνή συναγερμό για τον νέο κοροναϊό που προήλθε από την κινεζική πόλη Ουχάν.

«Ο ΠΟΥ δεν συνιστά να περιοριστούν τα ταξίδια, οι εμπορικές συναλλαγές και η μετακίνηση (του πληθυσμού) και αντιτίθεται σε κάθε περιορισμό των ταξιδιών», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η Κίνα ο Γκεμπρεγιέσους δήλωσε ότι «πιστεύει πως θα ανακόψουν τη διάδοση του ιού».

«Έχω δει τις δυνατότητες (σ.σ. των Κινέζων) και πιστεύω ότι θα ελέγξουν το ξέσπασμα το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Ανησυχία επικράτησε μετά την είδηση ότι εξηντάχρονος εισήχθη στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης με συμπτώματα γριπώδους συνδρόμου και λόγω του ταξιδιωτικού του ιστορικού (ταξίδεψε στην πόλη Ουχάν της Κίνας) τέθηκε σε θάλαμο απομόνωσης.

Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου Παναγιώτης Παντελιάδης, επιβεβαίωσε το περιστατικό και πρόσθεσε ότι ελήφθη δείγμα το οποίο εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ και αύριο αναμένονται τα αποτελέσματα για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για κρούσμα κοροναϊού ή όχι.

Σήμερα σήμανε λήξη συναγερμού καθώς ο άνδρας, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, βρέθηκε αρνητικός στον κοροναϊό.

Το ΑΧΕΠΑ είναι ένα από 21 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα και ένα από τα τρία στη Θεσσαλονίκη. Το υπουργείο Υγείας και οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε ετοιμότητα  και εξαντλούν κάθε πιθανότητα λαμβάνοντας μέτρα όπως έχει γίνει από την πρώτη στιγμή.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός, η εκτίμηση για την Ελλάδα

Το ΕΚΠΑ παραθέτει μερικά στοιχεία για τον νέο κοροναϊό, 2019n-CoV, που απασχολεί έντονα τις τελευταίες ημέρες τη διεθνή κοινότητα και τη χώρα μας, που ετοίμασε ο αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής.

  1. Τι είναι οι κοροναϊοί;

Οι κοροναϊοί είναι μια ομάδα ιών οι οποίοι προκαλούν συνήθως ήπια ως μέτρια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού με συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος: καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, πυρετός. Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρότερη λοίμωξη στο κατώτερο αναπνευστικό -βρογχίτιδα ή πνευμονία-, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο. Οφείλουν το όνομά τους στο σχήμα τους: στο μικροσκόπιο θυμίζουν κορώνα.

  1. Ποια η είναι η ταυτότητα του νέου κοροναϊού;

O νέος κοροναϊός, 2019n-CoV, που εντοπίστηκε στις αρχές του έτους στην κινεζική πόλη Ουχάν, προκαλεί, αντιστοίχως, αναπνευστική λοίμωξη με σοβαρότητα που ποικίλλει. Το 15-20% των προσβληθέντων εκτιμάται ότι θα χρειαστούν νοσηλεία. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 2 έως 5 -αλλά και έως 14- ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και είναι κλιμακούμενα: πονοκέφαλος, συνάχι, βήχας, πυρετός, δύσπνοια.

  1. Πόσο επικίνδυνος είναι ο 2019n-CoV;

Είναι αρκετά όσα δεν γνωρίζουμε ακόμα για τον 2019n-CoV, μια και η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι, όμως, πολύτιμη η εμπειρία μας από άλλους «συγγενείς» ιούς. Το σύστημα επιτήρησης που δημιουργήθηκε στην Κίνα μετά την επιδημία του SARS, για παράδειγμα, ήταν εκείνο που βοήθησε στην έγκαιρη ανίχνευση της νέας επιδημίας. Το 2002 ο SARS-CoV εξαπλώθηκε σε 27 χώρες, μολύνοντας σχεδόν 8.000 ανθρώπους και σκοτώνοντας περισσότερους από 770. H μεταδοτικότητα του MERS-CoV από άνθρωπο σε άνθρωπο, το 2012, ήταν μικρότερη, αλλά η θνητότητά του μεγαλύτερη: από τους 2.500 που νόσησαν κατέληξε ένα ποσοστό περίπου 35%. Ο νέος κοροναϊός μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά η θνητότητά του είναι σαφώς χαμηλότερη: δεν ξεπερνά το 4%.

Στην πραγματικότητα ίσως είναι πολύ πιο χαμηλή, αφού πολλοί ασθενείς με ήπια συμπτώματα ενδεχομένως δεν απευθύνθηκαν στις υγειονομικές αρχές και συνεπώς δεν έχουν καταμετρηθεί. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο μέσος αριθμός νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο είναι 1,4 – 2,5 ασθενείς. Σημειωτέον ότι στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα. Η κρίσιμη διαφορά είναι βέβαια ότι σε αντίθεση με τη γρίπη, για τον 2019-nCoV δεν υπάρχει εμβόλιο κι αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού -ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νοσήματα- να προστατευθούν. Αντιστοίχως, δεν υπάρχει ανοσία για τον πληθυσμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

  1. Πώς μεταδίδεται;

Μέσω του αέρα από άτομο που έχει προσβληθεί (σταγονίδια βήχα ή φτερνίσματος) ή μολυσμένων επιφανειών (τις οποίες αγγίζουμε και στη συνέχεια βάζουμε τα χέρια μας στο στόμα ή στη μύτη, εισάγοντας τον ιό στον οργανισμό μας). Πάντως, το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν το σενάριο μετάδοσης του κοροναϊού μέσω εισαγόμενων προϊόντων ή δεμάτων, λόγω του περιορισμένου χρόνου επιβίωσης των κοροναϊών σε επιφάνειες (μερικές ώρες).

  1. Υπάρχει θεραπεία;

Προς το παρόν δεν υπάρχει ειδική αντιϊκή θεραπεία και βασίζεται κυρίως στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

  1. Υπάρχουν μέτρα πρόληψης της μετάδοσής του;

Τα αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα εξουδετερώνουν τον νέο κοροναϊό. Τα μέτρα ατομικής υγιεινής είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικά: καλό πλύσιμο χεριών, με σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Και, φυσικά, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, χάρη στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους, θωρακίζει σε σημαντικό βαθμό τον οργανισμό μας, κάτι που ισχύει και για την εποχική γρίπη.

  1. Ποια είναι η εκτίμηση κινδύνου για την Ελλάδα;

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο κίνδυνος εισαγωγής του ιού στη χώρα μας κρίνεται χαμηλός.

Το Επιστημονικό δυναμικό του ΕΚΠΑ συντονίζει τις προσπάθειές του όσον αφορά τη συμβολή στην έρευνα για το συγκεκριμένο ιό, στο σχεδιασμό μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του ιού και στην αντιμετώπισή του εάν τυχόν ο ιός φτάσει στην Ελλάδα.

Επιστήμονες του ΕΚΠΑ μετέχουν στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για τη θωράκιση της χώρας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ουχάν: Μία πόλη φάντασμα

Οι φωτογραφίες από δορυφόρο της πόλης Ουχάν στην κεντρική Κίνα είναι αποκαλυπτικές: οι δρόμοι, άδειοι από ανθρώπους και αυτοκίνητα, αποτυπώνουν με δραματικό τρόπο το πόσο αποτελεσματικές ήταν οι προσπάθειες των αρχών να πειστούν οι κάτοικοι στο επίκεντρο της επιδημίας να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ και ευάλωτη σε καταστροφικές πλημμύρες, η Ουχάν εκτείνεται σε μια περιοχή άνω των 8.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων -πέντε φορές το μέγεθος της ευρύτερης περιοχής του Λονδίνου.

Οι αρχές έχουν ουσιαστικά αποκλείσει μια πόλη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, έναν βασικό κόμβο μεταφορών, που κανονικά αυτή την περίοδο -αργίες για το κινεζικό νέο έτος- γνωρίζει έντονη επιβατική κίνηση καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους.

Η φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 28 Ιανουαρίου δείχνει μια μεγάλη γέφυρα στον ποταμό Γιανγκτσέ έρημη από αυτοκίνητα, ενώ σε αντίστοιχη εικόνα της 12ης Ιανουαρίου το πέρασμα αυτό φαίνεται γεμάτο με αυτοκίνητα. Για να δείτε τις εικόνες, ανατρέξτε στο https://tmsnrt.rs/2RUwIDO

Η μεταγενέστερη εικόνα αποκαλύπτει επίσης την απουσία σταθμευμένων οχημάτων στους γειτονικούς δρόμους. Λείπουν ακόμα και τα πλοία που φαίνονταν προηγουμένως στα θολά νερά του Γιανγκτσέ, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αντίστοιχη φωτογραφία της 28ης Ιανουαρίου δείχνει τον συνήθως γεμάτο με κόσμο σταθμό τρένου να είναι τώρα άδειος από συρμούς και αυτοκίνητα που υποδηλώνουν ανθρώπινη δραστηριότητα, αν και οι λεπτομέρειες είναι δυσδιάκριτες λόγω της συννεφιάς. Οι επιβάτες στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ουχάν είναι ελάχιστοι, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, με εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν αποκλειστεί ουσιαστικά στις γειτονικές πόλεις, αφού ανεστάλησαν τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού, που θεωρείται ότι ξεκίνησε από μια αγορά στην οποία πωλούνταν παρανόμως άγρια ζώα.

Τώρα, με τον αριθμό των νεκρών από την επιδημία να φθάνει τους 170 στην Κίνα και τα κρούσματα να ανέρχονται σε περίπου 7.700, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις θα δημιουργήσουν μεγάλη δυσκολία σε χιλιάδες εργάτες εργοστασίων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου που θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους την επόμενη εβδομάδα μετά τις αργίες.

Ο παγκόσμιος χάρτης του κοροναϊού

Όσον αφορά το πόσους ανθρώπους έχει πλήξει ο κοροναϊός παγκοσμίως, η λίστα που ακολουθεί είναι ενδεικτική…

Κίνα

Συνολικά 5.974 άνθρωποι έχουν προσβληθεί στην Κίνα και 132 ασθενείς απεβίωσαν, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, που δόθηκε σήμερα (29/01) στη δημοσιότητα από τις αρχές. Σχεδόν όλοι οι θάνατοι έχουν αναφερθεί στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας.

Δέκα κρούσματα καταγράφηκαν στο Χονγκ Κονγκ. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους είναι κάτοικοι ή είχαν επισκεφθεί την πόλη Ουχάν.

Επτά κρούσματα αναφέρθηκαν στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο. Το πρώτο εντοπίστηκε στις 22 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια επιχειρηματία 52 ετών, η οποία έφτασε στο Μακάο τρεις ημέρες νωρίτερα με τρένο από τη γειτονική κινεζική πόλη Ζουχάι.

Ασία – Ειρηνικός

Ταϊλάνδη: Μέχρι τις 28 Ιανουαρίου οι αρχές έκαναν λόγο για 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς είναι Κινέζοι, εκτός από μια 73χρονη Ταϊλανδέζα που είχε περάσει από την πόλη Ουχάν.

Ταϊβάν: Οκτώ κρούσματα, μεταξύ των οποίων και δύο ηλικιωμένοι Κινέζοι που έφτασαν στο νησί στις 22 Ιανουαρίου, με ένα γκρουπ τουριστών.

Αυστραλία: Έχουν επιβεβαιωθεί επτά κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.

Καμπότζη: Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ένα κρούσμα, έναν άνδρα 60 ετών που έφτασε στη χώρα από την Ουχάν.

Νότια Κορέα: Τέσσερα κρούσματα, εκ των οποίων τρεις Κινέζοι και ένας Νοτιοκορεάτης. Όλοι τους είχαν περάσει από την Ουχάν.

Ιαπωνία: Μέχρι την Τρίτη (28/01) οι Αρχές είχαν επιβεβαιώσει επτά κρούσματα, μεταξύ των οποίων και την πρώτη επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο: πρόκειται για έναν 60χρονο ο οποίος μετέφερε με το λεωφορείο του τουρίστες από την περιοχή της Ουχάν. Μια γυναίκα που εργαζόταν ως ξεναγός στο ίδιο λεωφορείο προσβλήθηκε επίσης από τον ιό.

Μαλαισία: Επτά κρούσματα, όλοι τους Κινέζοι από την Ουχάν που πήγαν για διακοπές στη Μαλαισία.

Νεπάλ: Ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 24 Ιανουαρίου. Πρόκειται για έναν άνδρα 32 ετών που επέστρεψε στο Νεπάλ από την Ουχάν στις 9 Ιανουαρίου. Έχει ήδη αναρρώσει και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Σιγκαπούρη: Δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα, όλοι τους πρόσωπα που έφτασαν πρόσφατα στην πόλη από την Ουχάν.

Σρι Λάνκα: Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 27 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια 43χρονη Κινέζα τουρίστρια από την επαρχία Χουμπέι.

Βιετνάμ: Δύο κρούσματα. Πρόκειται για έναν Κινέζο που έφτασε στη χώρα στις 13 Ιανουαρίου, προερχόμενος από την Ουχάν και τον γιο του, που είναι μόνιμος κάτοικος της πόλης Χο Τσι Μινχ, ο οποίος κόλλησε τον ιό.

Αμερική

Καναδάς: Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα (207/01), είναι ένας άνδρας που είχε ταξιδέψει στην Ουχάν και φέρεται ότι μετέδωσε τον ιό στη σύζυγό του (δεν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι η γυναίκα προσβλήθηκε από τον ιό). Χθες επιβεβαιώθηκε το δεύτερο κρούσμα, ένας άνδρας που είχε και αυτός επισκεφθεί την Ουχάν.

Η κυβέρνηση της χώρας θα επαναπατρίσει τους Καναδούς που ζουν στην περιοχή της πόλης Ουχάν, όπως ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάνι.

Περίπου 160 Καναδοί που ζουν στην πόλη αυτή, την εστία του νέου κοροναϊού, ζήτησαν βοήθεια από τις προξενικές αρχές της χώρας τους. Η κυβέρνηση θα ναυλώσει αεροσκάφος για να τους απομακρύνει. Επίσης, το υπουργείο εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στην Κίνα, λόγω της ταχείας διάδοσης του ιού.

Ωστόσο, ο Σαμπάνι δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει πότε θα σταλεί το αεροπλάνο για να παραλάβει τους Καναδούς πολίτες.

ΗΠΑ: Πέντε άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό. Όλοι τους είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν.

* Όσον αφορά τις ΗΠΑ, ένα αεροπλάνο με επιβάτες περίπου 200 επιβάτες από την κινεζική πόλη Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, προσγειώθηκε σήμερα σε μια αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ριβερσάιντ στην Καλιφόρνια, όπου θα επανεξεταστούν για πιθανά συμπτώματα.

Οι επιβάτες που απομακρύνθηκαν με την αρωγή της αμερικανικής κυβέρνησης από την Ουχάν είχαν στενή ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της πτήσης και θα επανεξεταστούν κατά την άφιξή τους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καταστήσει σαφές πώς θα μεταχειριστεί τις προσεχείς μέρες τους ανθρώπους αυτούς.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι οι επιβάτες θα «παρακολουθούνται για συμπτώματα μετά την άφιξή τους», χωρίς να κάνει λόγο για καραντίνα. «Αν οι έλεγχοι ρουτίνας στους διαμετακομισθέντες εντοπίσουν ασθενή άτομα, το υπουργείο Υγείας έχει σε ισχύ τις διαδικασίες για να μεταφερθούν σε ένα τοπικό πολιτικό νοσοκομείο», δήλωσε η Αλίσα Φαράχ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Νωρίτερα Ο σύζυγος μιας 60χρονης γυναίκας, η οποία είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό στην Κίνα, μολύνθηκε αφού εκείνη επέστρεψε στο Σικάγο, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές την Πέμπτη.

Ευρώπη

Γερμανία: Τέσσερις ασθενείς -όλοι τους εργαζόμενοι στην ίδια εταιρεία- νοσηλεύονται στη Βαυαρία. Ο ένας από αυτούς φέρεται ότι κόλλησε από έναν Κινέζο συνάδελφό του.

Επίσης, όσοι Γερμανοί φεύγουν από την Κίνα και επιστρέφουν στην πατρίδα τους θα μπαίνουν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους στη χώρα, λόγω του νέου κορωναϊού.

Γαλλία: Ένα πέμπτο κρούσμα του ιού επιβεβαίωσε η υπουργός Υγείας της χώρας, σημειώνοντας πως η ασθενής είναι η κόρη ενός 80χρονου άνδρα που ήδη νοσηλεύεται με τη νόσο. «Πλέον έχουμε πέντε κρούσματα, εκ των οποίων δύο βρίσκονται υπό παρακολούθηση», τόνισε η υπουργός Ανιέ Μπιζίν.

Η υπουργός γνωστοποίησε, επίσης, πως η πρώτη πτήση που θα μεταφέρει πίσω στη χώρα Γάλλους υπηκόους από την κινεζική πόλη Ουχάν, θα αναχωρήσει από την Γαλλία για την Κίνα αργότερα σήμερα, ενώ μια δεύτερη πτήση θα πραγματοποιηθεί αύριο ή την Παρασκευή.

Η Γαλλία επιβεβαίωσε τα πρώτα τρία κρούσμα του κοροναϊού την περασμένη Παρασκευή (24/01) και ένα τέταρτο χθες (28/01).

Φινλανδία: Σήμερα επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, ένας Κινέζος τουρίστας από την Ουχάν.

* Με μία έκτακτη ναυλωμένη πτήση αναμένεται να επιστρέψουν τις επόμενες ώρες σε προκαθορισμένη περιοχή περίπου 200 Βρετανοί πολίτες από την περιοχή της πόλης Ουχάν της Κίνας, που βρίσκεται στο επίκεντρο του κοροναϊού.

Σε σύσκεψη της ομάδας αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, Cobra, με επικεφαλής τον υπουργό Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, εξετάστηκαν τα σχέδια για την εγκατάσταση και την παρακολούθηση τυχόν κρουσμάτων που εκδηλωθούν.

Η πτήση αναμένεται να φτάσει ακόμη και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (30/01), αλλά δεν ανακοινώθηκε το μέρος όπου οι επιβάτες θα τεθούν σε υποχρεωτική περιοριστική καραντίνα δύο εβδομάδων, για να επιβεβαιωθεί ότι κανείς δεν έχει αναπτύξει τα συμπτώματα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται βρετανικά ΜΜΕ, δεν αποκλείεται η πτήση να φτάσει σε στρατιωτική αεροπορική μονάδα στην περιφέρεια της Οξφόρδης.

Αντίθετα, το Κρεμλίνο δεν παίρνει ειδικά μέτρα για τον κοροναϊό, δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ.  «Προσπαθούμε όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί, ώστε οι συνεργάτες να μην πηγαινοέρχονται, να μην φταρνίζονται στη δουλειά κλπ», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, που πρόσθεσε: «Φταρνίζεσαι; Κάτσε στο σπίτι σου. Είσαι άρρωστος; Μην κολλήσεις και τους άλλους, επειδή το χρονοδιάγραμμα είναι τόσο σφιχτό που δεν υπάρχει χρόνος να αρρωστήσουμε. Για αυτό συνεχίζουμε και δουλεύουμε κανονικά».

Μέση Ανατολή

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Τουλάχιστον τέσσερα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σήμερα. Όλοι οι ασθενείς είναι μέλη της ίδιας οικογένειας από την πόλη Ουχάν της Κίνας.