Συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είχε την Πέμπτη (30/01) ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σε αυτήν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Ρώσο πρόεδρο ότι το αμφιλεγόμενο σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή είναι «μια μοναδική ευκαιρία» να επιλυθεί η ισραηλινοπαλαιστινιακή κρίση.

Υποδεχόμενος τον Νετανιάχου, στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε αρχικά καθόλου στο σχέδιο. «Είστε ο πρώτος ηγέτης στον οποίο μιλάω “για τη συμφωνία του αιώνα” του Ντόναλντ Τραμπ… Πιστεύω ότι εκεί υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία και θέλω να τη συζητήσω μαζί σας και φυσικά να ακούσω την άποψή σας», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει λεπτομερώς την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, η οποία όμως έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Μόσχα έχει ζητήσει τη διεξαγωγή άμεσων συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων για την επίτευξη «ενός κοινά αποδεκτού συμβιβασμού».

Οι Παλαιστίνιοι επέκριναν με σφοδρότητα το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος Τραμπ για το Μεσανατολικό, όμως βραχυπρόθεσμα δεν έχουν πολλές επιλογές για να εμποδίσουν το Ισραήλ να το εφαρμόσει, ξεκινώντας από την προσάρτηση στρατηγικών εδαφών, όπως της κοιλάδας του Ιορδάνη.

Το αμερικανικό σχέδιο παραχωρεί στο Ισραήλ τον έλεγχο της Ιερουσαλήμ. Επίσης, προσαρτά την κοιλάδα του Ιορδάνη και τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Σε αντάλλαγμα, προτείνει την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στα εναπομείναντα εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και επενδύσεις και οικονομική βοήθεια μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από τους ισλαμιστές της Χαμάς μέχρι τη Φάταχ, όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις καταδίκασαν το σχέδιο. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, ο Σαέμπ Ερεκάτ, κάλεσε τις άλλες χώρες να αναλάβουν τα ηνία των ειρηνευτικών συνομιλιών, καθώς οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να προχωρήσουν γρήγορα στην εφαρμογή του σχεδίου.