Το Αζερμπαϊτζάν ψηφίζει σήμερα για να εκλέξει τον πρόεδρό του σε μια ψηφοφορία που διεξάγεται υπό έλεγχο και στην οποία ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο οποίος έχει ήδη υπηρετήσει δύο θητείες αφότου διαδέχθηκε τον πατέρα του, το 2003, θεωρείται το μεγάλο φαβορί.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06:00 (ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα μερικά αποτελέσματα πρόκειται να γίνουν γνωστά λίγο αφού κλείσουν στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ένα κύμα καταπίεσης καθώς πλησίαζαν οι εκλογές, στις οποίες δέκα υποψήφιο διεκδικούν την προεδρία αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας του Νότιου Καύκασου.

Η προεκλογική εκστρατεία ήταν σχεδόν αόρατη σ’ αυτή την πλούσια σε υδρογονάνθρακες χώρα, καθώς η εκλογικές αφίσες ήταν ανηρτημένες μόνο σε εγκεκριμένες θέσεις και η στενά ελεγχόμενη κρατική τηλεόραση πολύ λίγο ανέφερε την ψηφοφορία.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ, 51 χρόνων, έχει ουσιαστικά εξασφαλισμένη την εκλογή του, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν περισσότερο από 80% της πρόθεσης ψήφου, μακράν μπροστά από τους εννέα άλλους υποψηφίους.

Ο Αλίγιεφ, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του το 2003 και επανεξελέγη το 2008 για μια δεύτερη πενταετία, πριν πετύχει με δημοψήφισμα το 2009 την άρση του περιορισμού σε δύο των διαδοχικών προεδρικών θητειών, δεν έκανε καθόλου προεκλογική εκστρατεία.

Οι οπαδοί του υποστηρίζουν πως μιλούν γι’ αυτόν τα οικονομικά αποτελέσματά του.

Χάρη στα δισεκατομμύρια δολάρια από το πετρέλαιο, το βιοτικό επίπεδο σ’ αυτή τη χώρα που έχει πληθυσμό λίγο λιγότερων των 10 εκατ. κατοίκων αυξάνεται σταθερά αυτά τα τελευταία χρόνια, καθώς το Αζερμπαϊτζάν γινόταν ένας όλο και σημαντιότερος για την Ευρώπη προμηθευτής υδρογονανθράκων.

Πριν από τον Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο πατέρας του, ο Χαϊντάρ Αλίγιεφ, πρώην πράκτορας της KGB και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, είχε κυβερνήσει το Αζερμπαϊτζάν σχεδόν χωρίς διακοπή από το 1969 ως το 2003.

Περισσότεροι από 58.980 παρατηρητές από εκατό χώρες του κόσμου θα παρακολουθήσουν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στο Αζερμπαϊτζάν, όπου καλούνται στις κάλπες περίπου 5 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Οι αντιπολιτευόμενοι κατήγγειλαν από την πλευρά τους μια εκστρατεία καταπίεσης καθώς πλησίαζαν οι εκλογές, με πολυάριθμες συλλήψεις και νόμους που θεσπίσθηκαν για να φιμώσουν κάθε κριτική μέχρι και στο Ίντερνετ.

Η εξουσία κατέστειλε επίσης φέτος ένα κύμα διαμαρτυρίας, κυρίως στην πόλη Ισμαγιλί όπου ξέσπασαν ταραχές οι οποίες συνεχίσθηκαν για πολλές ημέρες γύρω από επίσημα κτίρια.

Συνήθως διαιρεμένη, η αζερινή αντιπολίτευση, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είχε μποϊκοτάρει τις εκλογές του 2008, κατάφερε το Μάιο να συνεννοηθεί για να υποστηρίξει ένα κοινό υποψήφιο.

Ο σεναριογράφος Ρουστάμ Ιμπραγκιμπέκοφ, γνωστός κυρίως για τον “Ψεύτη Ήλιο” του Ρώσου Νικίτα Μιχάλκοφ, είχε βολιδοσκοπηθεί αρχικά πριν απορριφθεί από την εκλογική επιτροή εξαιτίας της διπλής υπηκοότητάς του, ρωσικής και αζερινής. Η αντιπολίτευση στράφηκε τότε στον ιστορικό και πρώην βουλευτή Τζαμίλ Χασανλί, 61 ετών.

Αυτός ο τελευταίος κινητοποίησε χιλιάδες ψηφοφόρους στις συγκεντρώσεις του και υποσχέθηκε να εγκαθιδρύσει στο Αζερμπαϊτζάν ένα κοινοβουλευτικό σύστημα. Κατηγόρησε τον Ιλχάμ Αλίγιεφ ότι άφησε τη διαφθορά να ανθήσει και υποστήριξε πως μόνον η νοθεία μπορεί να δώσει στον απερχόμενο πρόεδρο τη νίκη.

Οι δήθεν νίκες του Ιλχάμ Αλίγιεφ δεν επετεύχθησαν παρά χάρη στη νοθεία, δήλωσε ο Χασανλί προς το Γαλλικό Πρακτορείο. Αν οι εκλογές ήταν ελεύθερες, δημοκρατικές και έντιμες, θα τις κέρδιζα, δεν έχω καμιά αμφιβολία, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και παρά την παρουσία ευρωπαίων παρατηρητών, οι επικρίσεις για την ψηφοφορία υπάρχει κίνδυνος να μην βρουν μεγάλη ανταπόκριση λόγω της στρατηγικής σημασίας που έχουν για τους Δυτικούς οι υδρογονάνθρακες του Αζερμπαϊτζάν.

Το αζερινό καθεστώς έχει καταφέρει ως τώρα να κρατήσει μια ισορροπία ανάμεσα στους δυτικούς πελάτες του και το μεγάλο βόρειο γείτονά του, τη Ρωσία. Ωστόσο ειδικοί εκτιμούν ότι, καθώς τα πετρελαϊκά εισοδήματα αναμένεται να εξασθενήσουν καθώς δεν έχει αρχίσει ακόμη η εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ο Ιλχάμ Αλίγιεφ μπορεί να δυσκολευτεί περισσότερο απ’ ό,τι προηγουμένως να συγκρατήσει τη δυσαρέσκεια που προκαλείται από τη διαφθορά και τις ανισότητες.