Κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και κακοδιαχείριση για την περίοδο που βρισκόταν «στο τιμόνι» της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας της Αγκόλας, της Sonangol, απαγγέληθηκαν εις βάρος της δισεκατομμυριούχου κόρης του πρώην προέδρου της χώρας, της Ιζαμπέλ ντος Σάντος.

Μια μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα, αποκάλυψε ότι η Ιζαμπέλ ντος Σάντος «στράγγιξε τα ταμεία» στην Αγκόλα με τη βοήθεια δεκάδων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων στην Πορτογαλία, την πρώην αποικιοκρατική δύναμη αυτής της αφρικανικής χώρας, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, και έτσι έχτισε μια περιουσία που ανέρχεται σε 1,82 δισ. ευρώ.

Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) εκμεταλλεύτηκε μια διαρροή 715.000 εγγράφων και αποκάλυψε πώς «μια στρατιά δυτικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών, δικηγόρων, λογιστών, δημοσίων υπαλλήλων και διαχειριστριών εταιρειών» βοήθησε την ντος Σάντος «να κρύψει περιουσιακά στοιχεία από τις φορολογικές αρχές».

Τα αποκαλούμενα «Luanda Leaks» αποκαλύφθηκαν χάρη στη διαρροή δεδομένων από την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της ντος Σάντος, που εδρεύει στην Πορτογαλία. Προηγουμένως, ο νυν πρόεδρος της Αγκόλας Ζοάο Λοουρένσο είχε στραφεί εναντίον του προκατόχου του, του Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος, επικαλούμενος την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ηγετική μορφή των επενδύσεων που έγιναν στην Πορτογαλία από την Αγκόλα, οι οποίες μάλιστα επιταχύνθηκαν με αφορμή και την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα το 2011, η 46χρονη επιχειρηματίας και το περιβάλλον της διαθέτουν σημαντικό μερίδιο σε τουλάχιστον 17 πορτογαλικές εταιρείες.

Τον Δεκέμβριο, οι δικαστικές αρχές της Αγκόλας πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία της πλουσιότερης γυναίκας στην Αφρική ή «πριγκίπισσας», όπως την αποκαλούν στη χώρα της.

«Η Ιζαμπέλ ντος Σάντος κατηγορείται για κακοδιαχείριση και υπεξαίρεση κεφαλαίων την περίοδο που ήταν επικεφαλής στην Sonangol και γι’ αυτό κατηγορείται για την πρώτη περίπτωση για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αθέμιτη άσκηση επιρροής, κακοδιαχείριση…πλαστογραφία, μεταξύ άλλων οικονομικών εγκλημάτων», ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας Χέλντερ Πίτα Γκρος σε συνέντευξη Τύπου αργά χθες το βράδυ.

Η ντος Σάντος έπαψε να ζει στην Αγκόλα μετά την παραίτηση του πατέρα της το 2017, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα με σιδηρά πυγμή για περίπου 40 χρόνια, και την ανάληψη της προεδρίας από τον Ζοάο Λουρένσο.

Όπως είπε ο Γκρος, η ντος Σάντος είναι μια από πέντε υπόπτους στην υπόθεση, οι οποίοι όλοι είναι σήμερα κάτοικοι εξωτερικού.

«Προς το παρόν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ειδοποιηθούν και να προσέλθουν εκούσια ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε ο Γκρος.