Η Αλβανία προχώρησε την Τετάρτη στην απέλαση δύο Ιρανών διπλωματών ως απάντηση στις δηλώσεις του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ που δήλωσε ότι «υπάρχει μία πολύ μικρή, αλλά πολύ διαβολική ευρωπαϊκή χώρα, η Αλβανία, όπου αμερικανικά στοιχεία συνεργάζονται με Ιρανούς προδότες και σχεδιάζουν κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με το Euronews Albania οι Ιρανοί διπλωμάτες θεωρούνται persona non grata από το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας και τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν άμεσα από τη χώρα. Η ανακοίνωση σημείωνει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε ότι οι κκ Mohammad Ali Arz Peimanemati, Seyed Ahmad Hosseini Alast θεωρούνται από σήμερα persona non grata και απελαύνονται».

Όπως είπε ο Χαμενεΐ, στις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, μερικοί από τους Μουτζαχεντίν του Λαού, μέλη της Ιρανικής αντιπολίτευσης ΜΕΚ (Μοτζαχεντίν-ε Χαλκ) που στεγάζονται στα Τίρανα, μετείχαν σε αυτές με στόχο τις δολιοφθορές, τις δολοφονίες και την ανατροπή της κυβέρνησης και της συνταγματικότητας.

H απάντηση από αλβανικής πλευράς ήρθε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος τόνισε ότι «η Αλβανία δεν είναι μία διαβολική χώρα, αλλά δημοκρατική, που υπέφερε από μία χωρίς προηγούμενο διαβολική δικτατορία». Ο κ. Μέτα εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Αλβανίας στο πλευρό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και κάθε ενέργειας που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο, όπως σημείωσε.