Στα 127 χρόνια από τη γέννηση του Χιλιανού ποιητή Vicente Huidobro είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google. Ο Vicente García Huidobro Fernández όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 10 Ιανουαρίου 1893, στο Σαντιάγο της Χιλής.

Η πορεία του Huidobro ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη δεδομένου πως απέκτησε το «μικρόβιο» της ποίησης από τη μητέρα του, ποιήτρια και η ίδια, και γι αυτό το λόγο, άλλωστε, έκανε την πρώτη του δημοσίευση όταν ήταν μόλις 12 ετών.

Σπούδασε λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Χιλής και σύντομα ανακάλυψε πως δεν θα μπορούσε μα χωρέσει μέσα στα συνηθισμένα ποιητικά μονοπάτια. Το 1914 έκανε τη δική του επανάσταση, έγραψε το προσωπικό του μανιφέστο υπό τον τίτλο «Non Serviam» («Δεν θα υπηρετήσω») και έκανε γνωστό πως θ’ ακολουθήσει τον δικό του δρόμο.

Δεν πέρασε πολύς καιρός και μετακόμισε στο Παρίσι προκειμένου  να συνεργαστεί με τους σουρεαλιστές ποιητές Guillaume Apollinaire και Pierre Reverdy στο λογοτεχνικό περιοδικό Nord-Sud (Βορρά-Νότου). Εκεί, στην πόλη του φωτός, «γέννησε» το κίνημα Creacionismo, το οποίο πρέσβευε το οι ποιητές πρέπει να δημιουργήσουν τους δικούς τους φανταστικούς κόσμους αντί να γράφουν για τη φύση σε παραδοσιακά στυλ και με την παραδοσιακή γλώσσα. Τα Poemas árticos («Arctic Poems», 1918) and Saisons Choisies («Chosen Seasons», 1921) είναι μερικά παραδείγματα, αλλά το 1931 με το long form ποίημα Altazor βάζει τη σφραγίδα στον «Δημιουργισμό».

Έγραψε πάνω από 40 βιβλία, συμπεριλαμβανομένων θεατρικών έργων και μυθιστορημάτων. Πέθανε στις 2 Ιανουαρίου 1948, στο Σαντιάγο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.