Πολλές χώρες-δωρητές, όπως η Γαλλία, το Κατάρ και η Ρωσία δεν έχουν παράσχει επαρκή οικονομική ενίσχυση υπέρ των αναξιοπαθούντων Σύρων, σημείωσε την Πέμπτη η βρετανική οργάνωση Oxfam.

«Έρευνα από την Oxfam αποκάλυψε ότι πολλές δωρήτριες χώρες δεν έχουν ανταποκριθεί οικονομικά στην ανθρωπιστική κρίση στη Συρία» αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

«Αν και η ανάγκη για μια πολιτική λύση στην κρίση είναι πιο επιτακτική από ποτέ, οι δωρητές, όπως η Γαλλία, το Κατάρ και η Ρωσία, θα πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα τους να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του ΟΗΕ για τη συγκέντρωση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων» αναφέρει επίσης η Oxfam.

Η Γαλλία και το Κατάρ , οι οποίες υποστηρίζουν τους αντιστασιακούς και η Ρωσία, που στηρίζει το καθεστώς Άσαντ, είναι μεταξύ των χωρών που «συμμετέχουν» σε μεγάλο βαθμό σε αυτή τη σύγκρουση, που στα δυόμισι χρόνια που διαρκεί έχει προκαλέσει το θάνατο 110.000 ανθρώπων και έχει αναγκάσει εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με μια συριακή ΜΚΟ .

«Το Κατάρ και η Ρωσία προσφέρουν μόνο το 3% αυτού που θα μπορούσε να θεωρηθεί το μερίδιο που τους αναλογεί, στην προσπάθεια ανακούφισης των Σύρων, ενώ η Γαλλία αγωνίζεται να φτάσει το μισό αυτού του ποσοστού», σύμφωνα με την Oxfam.

«Οι δωρητές πρέπει να δεσμευτούν πραγματικά κατά τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας και να βεβαιώσουν ότι τα χρήματα θα καταβληθούν το συντομότερο δυνατό. Η κατάσταση απαιτεί δέσμευση κεφαλαίων για να σωθούν ζωές», αναφέρει η οργάνωση. « Βλέπουμε κάθε μέρα ανθρώπους χωρίς τροφή, στέγη ή νερό», είπε η Κολέτ Φερόν επικεφαλής του προγράμματος της Oxfam για τη Συρία. «Το μέγεθος αυτής της κρίσης είναι πρωτοφανές και ορισμένες χώρες που έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την κατάσταση στη Συρία, πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη» πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ έχει κάνει από τον Ιούνιο έκκληση για δωρεές ώστε να χρηματοδοτήσει την ανθρωπιστική βοήθεια υπέρ των Σύρων θυμάτων του πολέμου, αλλά έως τώρα έχει επιτευχθεί ο στόχος μόνο στο 44 %, σύμφωνα με την Oxfam . Η οργάνωση αναφέρει και τις χώρες που δίνουν μεγαλύτερο μερίδιο από αυτό που τους αναλογεί, όπως το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία, η Δανία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Βρετανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες που είναι ο μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας σε προγράμματα του ΟΗΕ, προσφέρει μόνο το 63% του μεριδίου τους σύμφωνα με την Oxfam.