Η Ρωσία θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η επίθεση με χημικά στα περίχωρα της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου ήταν μια «προβοκάτσια» των σύρων ανταρτών, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η συριακή αντιπολίτευση «καταφεύγει συχνά σε προβοκάτσιες για να προκαλέσει πλήγματα και μια (ξένη) επέμβαση στη Συρία», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρία Νόβαστι. Οι αποδείξεις που διαθέτει η Μόσχα μαρτυρούν κυρίως τον «προκλητικό χαρακτήρα» της επίθεσης της 21ης Αυγούστου, πρόσθεσε.

«Ασφαλώς, θα τις παρουσιάσουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας», συνέχισε ο Λαβρόφ.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν από τις συριακές αρχές στον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ ο οποίος βρίσκεται από χθες το βράδυ στη Δαμασκό για συνομιλίες με Σύρους αξιωματούχους.

«Έχουμε επίσης πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχουν γίνει πολλά επεισόδια παρόμοια με αυτό της Αλ Γούτα. Θα τα εξετάσουμε όλα αυτά στο Συμβούλιο Ασφαλείας μαζί με την έκθεση που παρουσίασαν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ», είπε ο Λαβρόφ. Η έκθεση αυτή “επιβεβαιώνει ότι έγινε χρήση χημικών, όπως απομένει ακόμη να καθοριστεί ποιος ευθύνεται για αυτό”, κατέληξε.